Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НАЗК впроваджує кардинально новий підхід до відбору та перевірок декларацій

Реклама

Закон № 3384-ІХ відновив обов'язкове декларування та повноваження Національного агентства з питань запобігання корупції їх перевіряти.

Терміни подання декларацій за три роки (2021 - 2023) наклалися в часі так, що до кінця першого кварталу 2024 року до Реєстру декларацій буде подано близько 2,5 млн декларацій, вказало НАЗК.

Завдання Агентства - сконцентрувати увагу на тих деклараціях, які містять ознаки незаконного збагачення, необґрунтованих активів, недекларування активів тощо. Саме тому команда НАЗК розробила та впроваджує кардинально новий підхід до відбору декларацій для перевірки та самих перевірок. Він дасть змогу перевірити максимальну кількість поданих декларацій, оптимізувати процес проведення перевірок та підвищити ефективність проведених повних перевірок декларацій, зазначили в НАЗК.

Заплановано перевірити до 30 % всіх поданих декларацій автоматизовано програмними засобами Реєстру декларацій. А для проведення повних перевірок силами уповноважених осіб НАЗК у першу чергу відібрати декларації, які містять ознаки незаконного збагачення чи необґрунтованості активів.

Як це працюватиме?

Новий підхід ґрунтується на оцінці ризиків, яка здійснюється шляхом:

1) аналізу даних декларації та ідентифікації в ній ризиків (невідповідностей даних декларації даним реєстрів, банків даних, спрацювання певних формул, наприклад, на наявність ознак незаконного збагачення чи необґрунтованості активів) за допомогою логічного та арифметичного контролю;

2) визначення вагового коефіцієнту кожного з виявлених у декларації ризиків (невідповідностей);

3) розрахунку показника рейтингу ризику декларації (визначається як сума коефіцієнтів всіх ідентифікованих ризиків (невідповідностей));

4) ранжування всіх декларацій за значенням показника рейтингу ризику (від більшого до меншого).

Далі, залежно від показника рейтингу ризику декларації, буде обрано спосіб її перевірки - автоматизовано чи уповноваженою особою НАЗК. Автоматизована перевірка здійснюватиметься щодо тих декларацій, які мають найменший показник рейтингу ризику та можуть бути перевірені автоматизовано. Зазначається, що при цьому не матиме значення посада декларанта.

За результатами такої перевірки декларанти отримають в особистому кабінеті Реєстру декларацій довідку, в якій будуть зазначені виявлені невідповідності між даними, вказаними у декларації, та даними реєстрів, банків даних, до яких НАЗК має автоматизований доступ.

Отримання такої довідки не дає права на подачу виправленої декларації, вона може бути використана для коректного заповнення декларації наступного періоду або виправлення даних в реєстрах (якщо вони виявились неактуальними).

Для проведення автоматизованої перевірки декларації НАЗК отримує інформацію з таких реєстрів та банків даних:

    • Єдиний державний демографічний реєстр,

      • Державний реєстр речових прав на нерухоме майно (стосовно відомостей про зареєстровані речові права на нерухоме майно, що виникли після 1 січня 2013 року),

        • Державний земельний кадастр,

          • Єдиний державний реєстр транспортних засобів,

            • Державний судновий реєстр України і Суднова книга України,

              • Державний реєстр цивільних повітряних суден України,

                • Державний реєстр обтяжень рухомого майна,

                  • загальнодоступна інформаційна база даних Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку про ринок цінних паперів,

                    • Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань,

                      • Державний реєстр фізичних осіб - платників податків,

                        • реєстр застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування,

                          • Спадковий реєстр.

                          Повідомляється, що працівники НАЗК здійснюватимуть повну перевірку відібраних декларацій з найвищим показником рейтингу ризику, а також за повідомленнями від фізичних та юридичних осіб, правоохоронних органів, журналістів-розслідувачів, в яких буде вказана інформація про можливе недекларування активів. Повна перевірка в цьому разі буде здійснюватись незалежно від проходження автоматизованої перевірки декларації до цього.

                          НАЗК нагадало, що щорічні декларації за 2021 - 2022 роки необхідно подати до 31 січня 2024 року, а за 2023 рік - до 31 березня 2024 року включно.

                          За матеріалами Національного агентства з питань запобігання корупції

                          Зверніть увагу: З 13 грудня діє новий перелік посад з високим та підвищеним рівнем корупційних ризиків.

                          Як державному службовцю зручно ознайомитись із правовою картиною дня та контролювати зміни? LIGA360: Органи влади надасть інструменти для моніторингу законодавства та судової практики, дозволить автоматично аналізувати великі обсяги документів. Більше переваг за посиланням.

                          Встигніть отримати знижку до 40 % для рішень LIGA360. Заповніть заявку - і наш менеджер запропонує тариф, який підходить саме вам.

                          Залиште коментар
                          Увійдіть щоб залишити коментар
                          Увійти

                          Схожі новини