Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

В Україні можуть встановити кримінальну відповідальність за електронно-комунікаційне шахрайство

Реклама

В Парламенті зареєстровано законопроєкт № 10190 "Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за електронно-комунікаційне шахрайство".

Пропонується внесення зміни до Кримінального кодексу України шляхом доповнення новою статтею 190-1 «Електронно-комунікаційне шахрайство», яка передбачає відповідальність за електронно-комунікаційне шахрайство, тобто протиправне збирання, зберігання, обробка та використання персональних даних, інформації, яка містить банківську таємницю, у тому числі індивідуальну облікову інформацію, реквізити платіжного інструменту, платіжної картки, код авторизації, з метою заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою з використанням електронної комунікації та/або технічних засобів електронних комунікацій. Відповідне діяння планується карати позбавленням волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

У випадку вчинення вищевказаних дій повторно або за попередньою змовою групою осіб, карати пропонують позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Якщо ж вищевказані дії були вчинені в умовах воєнного або надзвичайного стану або якщо вони вчинені організованою групою, покарання планують встановити у виді позбавлення волі на строк від семи до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.

Також, автори законопроєкту хочуть доповнити Кримінальний кодекс України новими статтями 255-4 «Створення, керівництво електронно-комунікаційною шахрайською організацією, а також участь у ній» та 255-5 «Залучення до участі у електроннокомунікаційній шахрайській організації» із встановленням нової відповідальності за дії таких шахрайських організацій та участь у них.

"Прийняття законопроекту дасть можливість правоохоронним органам притягати до відповідальності осіб, які вчиняють шахрайські дії з використанням електронної комунікації та/або технічних засобів електронних комунікацій", - йдеться в пояснювальній записці до законопроєкту.

Вся актуальна база законодавства й судових рішень є у LIGA360. Знаходьте потрібний документ в один клік - побачте весь обсяг пов'язаних аналітичних матеріалів, судових прецедентів, НПА тощо. Спробуйте найзручніше рішення для legal research прямо сьогодні. 

Читайте також: Верховний Суд роз'яснив особливості клопотання про застосування відеоконференції в судових засіданнях

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини