Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як адвокату зареєструвати електронний кабінет в ЄСІТС: НААУ підготувала покрокову відеоінструкцію

Реклама

Національна асоціація адвокатів нагадує, що тим адвокатам, які досі не мають власного електронного кабінету в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі, залишилося трохи більше одного місяця, аби виконати відповідну вимогу Закону.

Щоб допомогти адвокатам у реєстрації електронних кабінетів у ЄСІТС, НААУ підготувала покрокову відеоінструкцію.

В Асоціації нагадали, що електронний кабінет ЄСІТС - це персональний кабінет (веб-сервіс чи інший користувацький інтерфейс) у підсистемі (модулі), за допомогою якого особі, яка пройшла електронну ідентифікацію, надається доступ до інформації та сервісів Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи або її окремих підсистем (модулів), у тому числі можливість обміну (надсилання та отримання) документами (в тому числі процесуальними документами, письмовими та електронними доказами тощо) між судом та учасниками судового процесу, а також між учасниками судового процесу.

18 жовтня 2023 року вводиться в дію Закон № 3200-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов'язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами».

Змінені цим Законом редакції ст. 6 Господарського процесуального кодексу, ст. 14 Цивільного процесуального кодексу та ст. 17 Кодексу адміністративного судочинства передбачають, що адвокати зобов'язані зареєструвати свої електронні кабінети в ЄСІТС або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами.

Питання виконання цієї норми Закону було предметом розгляду на засіданні Ради адвокатів України 11 серпня. Згідно з рішенням РАУ № 67 зареєструватися у ЄСІТС мають усі адвокати, хто здійснює адвокатську діяльність. При реєстрації у ЄСІТС вони зобов'язані вказувати електронну адресу, зазначену ними у Єдиному реєстрі адвокатів України.

Крім іншого, РАУ також рекомендувала радам адвокатів регіону, у разі звернення адвокатів, незалежно від їх адреси робочого місця, надавати їм необхідну технічну допомогу з реєстрації електронного кабінету в ЄСІТС.

За Законом, особі, яка зареєструвала електронний кабінет, суд вручає будь-які документи у справах, в яких така особа бере участь, виключно в електронній формі шляхом їх направлення до електронного кабінету такої особи, що не позбавляє її права отримати копію судового рішення у паперовій формі за окремою заявою.

Офіційні електронні адреси, що були зареєстровані до набрання чинності Законом, вважатимуться електронними кабінетами і будуть використовуватися судом, учасниками справи за правилами та в порядку, що діятимуть після введення в дію Закону.

За матеріалами Національної асоціації адвокатів України

Усі інструменти для адвоката - у рішенні LIGA360: Адвокат НААУ. Стежте за подіями НААУ, відвідуйте навчальні програми ВША, отримуйте залікові бали в рамках підвищення кваліфікації та доступ до повної бази законодавства, судових рішень, експертної аналітики. Придбайте LIGA360: Адвокат НААУ прямо сьогодні.

Читайте також:

ВС роз'яснив, яка електронна адреса органу державної влади вважається офіційною

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини