Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Парламент підтримав посилення фінансового моніторингу PEP (політично значущих осіб)

Реклама

Парламент підтримав законопроєкт № 9269-д про посилення фінансового моніторингу PEP (політично значущих осіб) в цілому. Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

"Головна новація: замість трьох років після посади, топ-посадовці (PEP) будуть фактично мати довічний статус РЕР.Але одночасно законопроектом посилюється відповідальність СПФ (наприклад, банків) за необґрунтовану відмову користувачам фінансових послуг", - зазначив він.

За його словами, редакція затверджена до другого читання зараз відповідає стандартам AML/CFT та буде зарахована як виконання вимог МВФ.

"Конкретно номер 14-ий structural benchmark, який мав бути виконаний до кінця вересня поточного року", - додав нардеп.

Також це останній крок для початку перемовин про членство України у ЄС

Детальніше про документ ми писали тут.

В Мінфіні зазначили, що водночас нормами законопроекту передбачено:

  • що через 12 місяців після звільнення PEPа («Politically Exposed Persons», «політично значуща особа») з посади, банки та інші фінансові установи мають переглянути його ризик. У разі, якщо фінансові операції, що проводилися такою особою протягом цього часу, становили низький ризик, та якщо така особа не несе ризик, властивий PEP, суб'єкти первинного фінансового моніторингу (СПФМ) не зобов'язані вживати на постійній основі поглиблений моніторинг ділових відносин з ним (тобто, встановлювати джерела статків такої особи та джерела коштів для її операцій);

  • обов'язок  СПФМ надати протягом п'яти робочих днів клієнту-PEP письмові пояснення з обґрунтуванням причини відмови у здійсненні фінансових операцій або встановленні ділових відносин.

  • обов'язок національного PEP після припинення виконання ним визначних публічних функцій повідомляти банку на його запит про виконання (припинення виконання) таких функцій;

  • встановлення штрафу СПФМ у розмірі до 100 тис. неоподаткованих мінімумів (1,7 млн. грн.) за неналежне застосування ризик-орієнтованого підходу до PEP тобто за зловживання с жорстким фінмоніторингом по відношенню до PEP - присвоєння не обґрунтованого рівня ризику, безпідставна відмова від проведення фінансових операцій.

Хочеш отримати мільйони корисних документів, що аналізуються вмить? Спробуй LIGA360. Найповніша база українського законодавства й аналітики, алгоритми дій у робочих ситуаціях. А смарт-фільтри й зв?язки документів допоможуть отримати саме ту підбірку матеріалів, що вам потрібна. Спробуйте LIGA360 сьогодні, замовивши тестовий доступ. 

Читайте також: Профільний комітет ВР рекомендував ухвалити в першому читанні законопроєкт про Держбюджет України на 2024 рік: які зміни мають врахувати?

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини