Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Який порядок сплати судового збору за подання позовної заяви з кількох немайнових і похідних вимог?

Реклама

Якщо в позові об'єднано дві і більше немайнові вимоги до кількох відповідачів, судовий збір сплачується за кожну вимогу щодо кожного відповідача окремо.

У справі, яку переглядала ОП КЦС ВС, банк заявив позовні вимоги про виселення з іпотечної квартири та зняття з місця реєстрації чотирьох осіб: двох батьків та двох малолітніх дітей.

Банк сплатив судовий збір за дві вимоги: виселення та зняття з реєстрації.

Суд апеляційної інстанції визнав апеляційну скаргу банку неподаною, вважаючи, що банк повинен був сплатити судовий збір за вісім немайнових вимог: за виселення чотирьох осіб і за зняття з реєстрації чотирьох осіб.

ОП КЦС ВС в постанові від 18 вересня 2023 року у справі № 758/5118/21 погодилась із рішенням апеляційного суду, повідомила прес-служба ВС.

Об'єднана палата зазначила, що згідно з ч. 3 ст. 6 Закону України «Про судовий збір» у разі коли в позовній заяві об'єднано дві та більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру.

ОП КЦС ВС зазначила, що під час тлумачення термінопоняття «вимога» в такому разі має враховуватися, крім предмета та підстави позову, також суб'єктний склад правовідносин (кількість співвідповідачів). Отже, навіть за умови пред'явлення однорідних вимог немайнового характеру, пв'язаних між собою однією і тією ж підставою виникнення та поданими доказами, судовий збір щодо кожного відповідача слід визначати окремо.

Стосовно вимог про зняття відповідачів з реєстрації ОП КЦС ВС вказала, що кожна з них є самостійною похідною вимогою від вимоги про виселення кожного з відповідачів.

Усі інструменти для юриста - в єдиній системі. З LIGA360 ви отримаєте повну базу законодавства та судових рішень. LIGA360 у два кліки обрахує штрафи, процесуальні строки, відкриє доступ до типових шаблонів і договорів. Модуль «Ситуації для юриста» містить повний перелік викликів, що виникають у роботі, та алгоритми дій. Замовте тестовий доступ прямо сьогодні.

Читайте також: ВС вказав, коли на позивача покладаються судові витрати у зв'язку із залишенням його позову без розгляду

Суд висловився щодо встановлення відеокамер зовнішньої системи відеонагляду у багатоквартирному будинку

Комплаєнс-перевірка: добірка цікавих матеріалів

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини