Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

РАУ висловилася щодо виконання обов’язку підвищення кваліфікації адвокатами за 2022 рік

Реклама

Підвищення адвокатом у 2022 році професійного рівня в обсязі меншому, ніж встановлений Порядком підвищення кваліфікації адвокатів України, не є дисциплінарним проступком. Тому це не може бути підставою для притягнення адвоката до дисциплінарної відповідальності.

Таке роз'яснення дала Рада адвокатів України у своєму рішенні від 11-12 серпня 2023 року № 88 «Про виконання обов'язку підвищення кваліфікації адвокатами за 2022 рік», інформує пресслужба НААУ.

Рада адвокатів нагадує, що відповідно до статті 21 Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» під час здійснення адвокатської діяльності адвокат зобов'язаний підвищувати свій професійний рівень.

На забезпечення виконання цієї норми Рада адвокатів України затвердила Порядок підвищення кваліфікації адвокатів України (рішення від 03.07.2021 № 63). Розділом II Порядку встановлено вимоги щодо підвищення професійного рівня адвокатів.

Необхідний обсяг підвищення професійного рівня адвокатом визначається у годинах і залікових балах. Так, згідно з п. п. 19, 20 Порядку усі адвокати зобов'язані підвищувати кваліфікацію на рівні 10 годин на рік (10 залікових балів), а молоді адвокати (перші три роки після отримання свідоцтва) - 16 годин на рік (16 залікових балів).

Втім, враховуючи бойові дії на території України та неможливість у зв'язку з цим проведення у деяких регіонах акредитованих заходів з підвищення кваліфікації, рішенням РАУ від 16.03.2022 № 30 було призупинено дію пунктів 19, 20 Порядку. Втім, зазначила Рада адвокатів України, це не скасовувало передбачений Законом обов'язок підвищення професійного рівня, а лише дозволяло адвокату підвищувати свій професійний рівень у меншому обсязі, ніж встановлено Порядком.

Зазначається, що Вища школа адвокатури продовжувала забезпечувати заходи з підвищення професійного рівня адвокатів. За її інформацією, сертифікати про підвищення професійного рівня у повному обсязі у 2022 році отримали 47,7 % адвокатів України.

Рішенням Ради адвокатів України від 27.12.2022 № 185 дію п. п. 19, 20 Порядку було відновлено, і з січня 2023 року діють визначені ними обсяги підвищення професійного рівня. У поточному році сертифікати про підвищення професійного рівня у повному обсязі вже отримали 30,2 % адвокатів.

Усі інструменти для адвоката - у рішенні LIGA360: Адвокат НААУ. Стежте за подіями НААУ, відвідуйте навчальні програми ВША, отримуйте залікові бали в рамках підвищення кваліфікації та доступ до повної бази законодавства, судових рішень, експертної аналітики. Придбайте LIGA360: Адвокат НААУ прямо сьогодні.

Читайте також:

РАУ затвердила роз'яснення щодо можливості використання адвокатами технічних засобів під час участі в обшуку та інших слідчих діях

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини