Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Щоб стати адвокатом, військовослужбовець може усунути обставини несумісності після війни: рішення РАУ

Реклама

Якщо під час війни рада адвокатів регіону прийняла рішення про видачу свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю особі, що проходить військову або альтернативну службу, остання має усунути обставини несумісності протягом шести місяців після скасування воєнного стану.

Відповідне доповнення внесене до Положення про організацію та порядок проходження стажування для отримання особою свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю рішенням Ради адвокатів України від 11-12 серпня 2023 року № 89.

НААУ нагадала, що відповідно до ч. 1 ст. 7 Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» несумісною з діяльністю адвоката є:

1) робота на посадах осіб, зазначених у п. 1 ч. 1 ст. 3 Закону «Про запобігання корупції» (публічна служба);

2) військова або альтернативна (невійськова) служба;

3) нотаріальна діяльність;

4) судово-експертна діяльність.

За загальним правилом п. 11.13 згаданого Положення, якщо за результатами оцінювання стажування радою адвокатів регіону ухвалено рішення про видачу свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю особі, стосовно якої існують обставини несумісності, ця особа має усунути їх протягом 30 днів з дня прийняття РАР відповідного рішення і до моменту складення присяги адвоката України. Якщо кандидат цього не зробить, він не може бути приведений до присяги, а рада адвокатів регіону повинна скасувати своє рішення про видачу свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю. Після цього особа може повторно пройти стажування, але якщо на момент повторного направлення її на стажування, діятиме свідоцтво про складення кваліфікаційного іспиту.

Отже, Рада адвокатів України фактично захистила інтереси тих кандидатів в адвокати, які пройшли усі необхідні кваліфікаційні процедури для отримання свідоцтва, але були призвані на військову службу. Аби захисники України не втратили можливість стати адвокатами, строк усунення ними обставин несумісності був подовжений.

За повідомленням Національної асоціації адвокатів України

Де адвокату зберігати робочі посилання й акаунти? Зручний робочий простір доступний в LIGA360:Адвокат НААУ. Доступ до Кабінету Електронного суду, Кабінету ВША НААУ, усі судові рішення й законодавство, модуль воєнного стану. Безліч завдань адвоката - одне рішення.

Читайте також:

РАУ затвердила роз'яснення щодо можливості використання адвокатами технічних засобів під час участі в обшуку та інших слідчих діях

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини