Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Важливі зміни у сфері інтелектуальної власності

Реклама

Кабінет Міністрів України 15 серпня 2023 року вніс зміни до своєї Постанови від 23 грудня 2004 р. № 1716 «Про затвердження Порядку сплати зборів за дії, пов'язані з охороною прав на об'єкти інтелектуальної власності», які набудуть чинності 18.09.2023 р.

Найбільш очікуваною та важливою зміною стала поява нових зборів, які мають розблокувати механізм post-grant opposition для винаходів, корисних моделей та промислових зразків. Цей адміністративний механізм визнання недійсними прав інтелектуальної власності давно передбачений у профільних законах, однак через відсутність встановлених зборів Апеляційна палата НОІВ не мала можливості розглядати таку категорію справ і визнавати відповідні права недійсними можна було виключно в судовому порядку.

По-друге, необхідно відзначити збільшення розміру знижки за подання заявок на торговельні марки в електронній формі - 25% замість 20% існуючих. Тобто, мінімальний розмір збору за подання заявки одним заявником для одного класу товарів чи послуг у чорно-білому виконанні відтепер складатиме 3000 гривень.

По-третє, на жаль, вартість окремих зборів збільшилась, зокрема суттєво збільшилась вартість зборів за звернення до Апеляційної палати НОІВ

Було

Стало

За подання до Апеляційної палати заперечення проти рішення за заявкою на торговельну марку

3400

6800

За подання до Апеляційної палати заперечення проти рішення за заявкою на промисловий зразок

3400

4000

За подання до Апеляційної палати заперечення проти рішення за заявкою на реєстрацію географічного зазначення

3400

6800

Крім того, у вказаному нормативному документі відбулись технічні зміни щодо гармонізації термінології із профільними законами у сфері інтелектуальної власності.

В цілому, вказані зміни давно очікувались профільною спільнотою і не є чимось несподіваним чи радикальним для сфери інтелектуальної власності.

Спробуй інноваційний інструмент для аналізу законодавства. Графічні зв'язки документів у LIGA360:Юрист - можливість візуалізувати весь обсяг інформації у два кліки. Замовте тестовий доступ за посиланням.

Читайте також:

Рада ухвалила Закон про цифровий контент та цифрові послуги

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини