Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У Україні з'являться служби гігієни праці

31 березня 2010, 14:42
771
3
Реклама

Глава держави підписав Закон № 1954 - VI, прийнятий парламентом 10 березня 2010 року на основі того, що відповідає законопроекту і що ратифікував Конвенцію МАРНОТРАТНИК № 161 1985 року про служби гігієни праці.

Службами гігієни праці відповідно до Конвенції є служби, на які покладені в основному профілактичні функції і відповідальність за консультування як працедавця, так і працівників і їх представників на підприємстві з питань створення безпечного виробничого середовища і пристосування трудової діяльності до здібностей працівників з урахуванням їх фізичного і психічного здоров'я.

Конвенція вимагає, щоб працівники таких служб були професійно незалежними від працедавця і працівників. Створення служб передбачається на розсуд держави як підприємствами і їх групами, так і органами державної влади, соціальними службами або взагалі будь-якими іншими інстанціями.

У їх функції входить: встановлення ризиків для здоров'я на робочому місці; нагляд за чинниками виробництва, що шкодять здоров'ю працівників, у тому числі за санітарією, їдальнями і тому подібне; консультування з питань планування робочих місць, вибору і експлуатації устаткування, засобів захисту; нагляд за станом здоров'я працівників, організація першої меддопомоги; сприяння профреабилитации; участь в аналізі причин нещасних випадків на виробництві і професійних захворювань.

Перераховані функції служб гігієни не повинні спричиняти за собою якихось втрат в прибутках працівників, а навпроти - здійснюватися безкоштовно для них і переважно в робочий час.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини