Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Уряд підтримав законопроєкт щодо зарахування строку відбування покарань у місцях позбавлення волі на ТОТ

Реклама

4 серпня Уряд підтримав законопроєкт, яким вносяться зміни до Кримінального кодексу, Кримінального процесуального кодексу й інших законодавчих актів.

У законопроєкті запропоновано врегулювати питання зарахування строку відбування покарань, що засуджені відбували у місцях позбавлення волі на тимчасово окупованих територіях (ТОТ).

Відповідну законодавчу ініціативу розробив Мін'юст, а її супроводження здійснювалося в межах роботи Координаційного штабу з питань забезпечення виїзду громадян із ТОТ.

Законодавча ініціатива передбачає, що засуджені особи, які не відбули призначене вироком суду покарання внаслідок тимчасової окупації окремих територій України, звільняються від подальшого відбування цього покарання за рішенням суду.

Втім, ця норма не стосуватиметься осіб, які були засуджені до довічного позбавлення волі або за вчинення злочинів проти основ національної безпеки України, а також за злочини катування, проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку.

Обвинувальні вироки, строки давності виконання яких не закінчилися, переглядатимуться судом у частині визначення відбутого строку покарання. До відбутого строку покарання суд зараховуватиме строк, відбутий в установленому законом порядку, і строк з дня, коли виконання покарання унеможливлене внаслідок збройної агресії рф чи тимчасової окупації, до дня повернення особи на територію, підконтрольну Уряду України.

Мінреінтеграції зазначає, що ухвалення законодавчої ініціативи забезпечить захист прав осіб, які відбували покарання на території, що опинилася в тимчасовій окупації, і згодом виїхали на підконтрольну Україні територію.

Наступним кроком має стати розгляд законопроєкту Верховною Радою.

За повідомленням Урядового порталу

Чому адвокати у кримінальних справах обирають LIGA360? Це рішення, що містить все українське законодавство й судову практику (доступно для користувачів LIGA360) й аналізує їх на основі штучного інтелекту. Таким чином, адвокати вмить можуть знайти найкращі аргументи для кожного кейсу і вибудувати ефективну стратегію. Замовте LIGA360: Адвокат НААУ прямо зараз.

Читайте також:

Рада усунула суперечності у караності кримінальних правопорушень: що передбачає ухвалений закон

Що зміниться з набранням чинності Законом щодо усунення суперечностей у караності кримінальних правопорушень

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини