Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Законопроєкт щодо особливостей оподаткування в період дії воєнного стану пройшов перше читання

Реклама

29 травня Верховна Рада підтримала в першому читанні за основу урядовий законопроєкт № 8401 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану».

Раніше Тарас Мельничук, постійний представник Кабінету Міністрів у Верховній Раді, поінформував про деталі зазначеної законодавчої ініціативи.

Законопроєкт має на меті виконання Україною зобов'язань в рамках Меморандуму про економічну та фінансову політику від 08.12.2022, відповідно до якого, поміж іншого, Україна взяла на себе зобов'язання якнайшвидшого відновлення довоєнного стану податкової політики.

Проектом Закону передбачається, що окремі норми законодавства діють до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, але не пізніше 1 липня 2023 року, зокрема:

  • можливість для ФОПів та юридичних осіб бути платниками єдиного податку ІІІ групи із застосуванням ставки єдиного податку у розмірі 2 % від суми доходу;

  • можливість для ФОПів платників єдиного податку І та ІІ груп не сплачувати єдиний податок;

  • зупинення проведення документальних перевірок;

  • зупинення перебігу певних строків, визначених податковим законодавством та іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи;

  • незастосування штрафних санкцій за порушення податкового законодавства, за порушення правильності нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування; за порушення порядку використання реєстраторів розрахункових операцій / програмних реєстраторів розрахункових операцій.

Також законопроєктом запропоновано встановити, що у разі сплати платником податків протягом 30 календарних днів з дня, наступного за днем отримання податкового повідомлення-рішення, суми податкового зобов'язання, нарахованого за результатами документальних перевірок, які були відновлені або розпочаті з 01.07.2023 та завершені до дня припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, штрафні (фінансові) санкції (штрафи), нараховані на суму такого податкового зобов'язання, скасовуються, а пеня не нараховується. Сума сплаченого податкового зобов'язання оскарженню не підлягає.

Будьте готовими до перевірок контролюючих органів у 2023 році! Модуль "Мистецтво оборони" у LIGA360 надасть відповіді, як захистити бізнес правовим шляхом. Замовте прямо сьогодні.

Читайте також:

Податкові перевірки під час воєнного стану

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини