Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Електронна акцизна марка почне діяти в Україні з січня 2026 року: Закон підписано

Реклама

Президент Володимир Зеленський підписав Закон "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України у зв'язку із запровадженням електронної простежуваності обігу алкогольних напоїв, тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах" (законопроєкт №8287). Про це йдеться в картці законопроєкту на сайті ВР.

Раніше Мінцифри роз'яснила, що цей документ передбачає запровадження електронної акцизної марки та створення цифрової системи простежуваності еАкциз. Електронна акцизна марка та система простежуваності почнуть діяти в Україні вже з січня 2026 року.

"Впровадження електронної системи еАкциз з використанням технології Track & Trace дозволить відстежувати маршрут усіх тютюнових та алкогольних виробів. Так держава отримуватиме повну інформацію про весь ланцюг постачання продукції та зможе аналізувати обсяги, які доходять до полиць магазинів", - йдеться в повідомленні.

Кожен продукт матиме електронну акцизну марку, виражену двовимірним DataMatrix-кодом. Виробники та імпортери самостійно зможуть генерувати її в цифровій системі простежуваності еАкциз та наносити на кожну пляшку алкоголю чи пачку цигарок.

А споживачі зможуть пересвідчитися, що купують не контрафакт. Для цього треба просканувати електронну акцизну марку через застосунок Дія і звірити:

  • назву;

  • виробника;

  • місце виробництва;

  • магазин, де продається товар;

  • код маркування, який можна звірити з нанесеним на марку;

  • статус електронної акцизної марки.

"Якщо будуть невідповідності, кожен зможе в один клік сповістити про це державу в Дії", - зазначили в міністерстві.

Зазначається, що одним з найбільших антикорупційних кроків еАкцизу стане обов'язкове маркування підакцизної алкогольної та тютюнової продукції для Duty Free.

При розробці законопроекту врахували основні європейські норми щодо маркування та контролю за рухом тютюнових виробів.

Вся актуальна база законодавства й судових рішень є у LIGA360. Знаходьте потрібний документ в один клік - побачте весь обсяг пов?язаних аналітичних матеріалів, судових прецедентів, НПА тощо. Спробуйте найзручніше рішення для legal research прямо сьогодні.

Читайте також:

Чому Due Diligence є важливим етапом угоди?

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини