Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мін'юст роз'яснив особливості відновлення доступу до держреєстрів на деяких територіях активних бойових дій

Реклама

Міністерство юстиції нагадало, що наказом Мінреінтеграції від 13 липня 2023 року № 199, який набрав чинності 21 липня, внесено зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією.

Зокрема, один із розділів Переліку доповнено новим пунктом: «Території активних бойових дій, на яких функціонують державні електронні інформаційні ресурси».

На територіях, які містяться у зазначеному пункті, дозволено діяльність користувачів реєстрів, а їхні мешканці отримають доступ до адміністративних послуг та нотаріальних дій (детальніше).

Міністерство юстиції зазначило, що порядок та особливості доступу державним реєстраторам до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, а нотаріусам також до інших реєстрів, держателем яких є Мін'юст, в умовах воєнного стану та протягом одного місяця з дня його припинення чи скасування, визначено урядовою постановою від 6 березня 2022 року № 209 «Деякі питання державної реєстрації та функціонування єдиних та державних реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції, в умовах воєнного стану» (далі - Постанова).

Для перевірки відповідності державного реєстратора вимогам, установленим законодавством суб'єкту державної реєстрації / суб'єкту державної реєстрації прав, із яким державний реєстратор перебуває у трудових відносинах, необхідно надіслати на адресу Мін'юсту запит у паперовій або електронній формі, у якому зазначено відомості, передбачені підпунктом 10-6 пункту 1 Постанови.

Зразок запиту про проведення перевірки відповідності державного реєстратора вимогам, установленим законодавством, розміщено на офіційному вебсайті Мін'юсту за посиланням.

Мін'юст звертає увагу, що доступ до Єдиного державного реєстру / Державного реєстру прав поновлюється державному реєстратору, який станом на 24.02.2022 перебував у трудових відносинах із суб'єктом державної реєстрації / суб'єктом державної реєстрації прав та мав доступ до Єдиного державного реєстру / Державного реєстру прав і продовжує перебувати у трудових відносинах із відповідним суб'єктом державної реєстрації / суб'єктом державної реєстрації прав. Іншим державним реєстраторам доступ до Єдиного державного реєстру / Державного реєстру прав надається.

Для включення до переліку нотаріусів, якими в умовах воєнного стану вчиняються нотаріальні дії щодо цінного майна, нотаріус, який відповідає критеріям, визначеним підпунктом 9 пункту 1 урядової постанови від 28 лютого 2022 року № 164 «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану», або не відповідає лише одному з критеріїв, визначених абзацами третім та четвертим зазначеного підпункту, подає (надсилає) до відділення Нотаріальної палати (для приватних нотаріусів) та територіального органу Міністерства юстиції заяву про включення до переліку у паперовій або електронній (з накладеним кваліфікованим електронним підписом нотаріуса) формі, в якій підтверджує таку відповідність.

Нотаріус, включений до переліку нотаріусів, якими в умовах воєнного стану вчиняються нотаріальні дії щодо цінного майна, затвердженого наказом Міністерства юстиції № 1760/5, має звернутися до відповідної філії ДП «НАІС» із заявою про надання доступу до реєстрів, наголосили в Мін'юсті.

Зосередьтесь на важливому. Про рутину подбає LIGA360:Нотаріус. Отримайте доступ до 50 цифрових функцій, що допоможуть перевіряти клієнтів, аналізувати та моніторити законодавство, формувати нотаріальні документи. Спробуйте новинку першими.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини