Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НААУ висловилася щодо рішення Кабміну про дозвіл лише адвокатам, які надають БПД, перебувати у громадських місцях у комендантську годину

Реклама

Рішення Кабміну про дозвіл лише адвокатам, які надають безоплатну правову допомогу, перебувати у громадських місцях під час комендантської години, хоча і є компромісним у певному сенсі, все ж має надважливе значення для захисту прав громадян.

На це звернула увагу голова Комітету НААУ з питань безоплатної правової допомоги Оксана Каденко, коментуючи постанову від 24 червня 2023 року № 630 «Про внесення до деяких постанов Кабінету Міністрів України змін щодо питань функціонування системи надання безоплатної правової допомоги».

У НААУ нагадали, що документом, який набрав чинності 27 червня, дозволяється перебування у визначений період доби на вулицях та в інших громадських місцях, де запроваджено комендантську годину, без виданих перепусток адвокатам, призначеним регіональними центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги для надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Відповідні зміни були внесені до Порядку здійснення заходів під час запровадження комендантської години та встановлення спеціального режиму світломаскування в окремих місцевостях, де введено воєнний стан.

Йдеться про забезпечення надання безоплатної вторинної правової допомоги затриманим у порядку, встановленому Кримінальним процесуальним кодексом та Кодексом про адміністративні правопорушення, особам, час прибуття до яких припадає на визначений період доби.

У разі зупинки під час виїзду до затриманої особи адвокат, призначений регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги, має пред'явити разом із документом, що посвідчує особу, також свідоцтво про право на зайняття адвокатською діяльністю або посвідчення адвоката України та скановану копію доручення регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги для надання безоплатної вторинної правової допомоги.

«Зрозуміло, що правнича допомога у кримінальному провадженні чи у справі про адміністративне правопорушення надається не лише адвокатами системи БПД. Тим не менш, навіть таке рішення Уряду, хоча і було компромісним, проте відіграє важливу роль в контексті своєчасного забезпечення затриманим права на захист, - зауважила О. Каденко. - Воно дає затриманим особам можливість отримати гарантовану Конституцією правничу допомогу безпосередньо після затримання, а не після закінчення комендантської години. Усім зрозуміло, що час очікування захисника - це необмежені нічим можливості впливу з боку сторони обвинувачення».

Оксана Каденко зробила припущення, що до переліку осіб, на яких не поширюються обмеження комендантської години, першочергово були включені адвокати, які надають безоплатну правову допомогу, тому що правоохоронці зобов'язані повідомляти про факт затримання людини саме відповідні центри з надання БПД. Останні ж, своєю чергою, зобов'язані направити адвоката кожній затриманій особі. І адвокати, які співпрацюють з системою БПД, є безпосередніми та основними виконавцями такої системи правозахисту.

«Можливість адвокатів прибути до клієнта у будь-яку пору доби - невід'ємна частина права на захист. І ми опрацьовуємо питання можливого поширення встановленого правила на всіх адвокатів», - резюмувала вона.

Секрет успіху адвоката НААУ - у рішенні LIGA360. Аналіз судових рішень й законодавства, моніторинги й правові сервіси, доступ до кабінету НААУ та Електронного суду. Замов сьогодні та виконуй робочі завдання ефективніше.

Читайте також:

Обшук на підприємстві: поради юриста

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини