Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Заяви про виїзд дітей, оформлені на білому аркуші, чинні без підтвердження: Нотаріальна палата звернулася до Держприкордонслужби

Реклама

Нотаріальна палата звернулася до Державної прикордонної служби з приводу надходження скарг від нотаріусів та громадян щодо відмови на пунктах пропуску через державний кордон України у виїзді дітей за кордон у супроводі третіх осіб на підставі нотаріально оформленої заяви, викладеної на білому аркуші паперу.

НПУ зазначає, що нотаріальні дії в умовах воєнного стану вчиняються з урахуванням постанови Кабінету Міністрів від 28.02.2022 № 164 «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану» (зі змінами), якою з 6 березня 2022 року було запроваджено можливість засвідчення справжності підпису батьків на заяві про виїзд дитини в супроводі третьої особи на білих аркушах паперу з нанесеними на них за допомогою комп'ютерної техніки певних обов'язкових реквізитів нотаріусів.

Нотаріальна палата акцентує увагу на неправомірності мотивації прикордонних служб у відмові приймати заяви на виїзд дітей за кордон, посвідчені нотаріусами на білих аркушах паперу, з причини відсутності їх підтвердження. Законодавством не вимагалось і не вимагається підтверджувати чинність вчинення такої нотаріальної дії.

У цьому контексті (згідно з постановою) перевірка дійсності стосується тільки довіреностей, посвідчених на білих аркушах паперу.

Також НПУ звертає увагу, що виїзд дітей за кордон оформлюється заявою батьків через нотаріальне засвідчення справжності підпису батьків на заяві, а не через довіреність.

Отже, нотаріально посвідчені заяви батьків на виїзд дітей за кордон, викладені на білих аркушах паперу з дотриманням положень постанови, є дійсними та можуть без обмежень використовуватися третіми особами для реалізації повноважень, зазначених у заявах.

З метою недопущення порушення прав дітей в умовах воєнного стану Нотаріальна палата просить врахувати вищевикладену інформацію під час реалізації покладених на Державну митну службу та Державну прикордонну службу завдань.

Позиція Державної прикордонної служби

Держприкордонслужба звернула увагу на те, що з 23 травня цього року не передбачено засвідчення справжності підпису на заяві про надання дозволу на тимчасовий виїзд дитини за кордон, викладеної без використання спеціального бланків нотаріальних документів.

Засвідчення справжності підпису на заяві про надання дозволу на тимчасовий виїзд дитини за кордон, здійснені до 23 травня без використання спеціальних бланків нотаріальних документів на білих аркушах паперу з нанесеними на них реквізитами нотаріуса, залишаються дійсними.

Держприкордонслужба звертає увагу, що мова йде про заяви щодо надання дозволу на тимчасовий виїзд дитини за кордон, оформлені у нотаріусів відповідно до питань нотаріату в умовах воєнного стану для дотримання окремих норм Правил перетинання державного кордону громадянами України.

Це не стосується умови перетину кордону під час дії воєнного стану, коли виїзд за межі України дітей, які не досягли 16-річного віку, у супроводі одного з батьків, баби, діда, повнолітніх брата, сестри, мачухи, вітчима або інших осіб, уповноважених одним з батьків письмовою заявою, завіреною органом опіки та піклування, здійснюється без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків.

Інформація працюватиме на вас - з рішенням LIGA360:Юрист. Здійснюйте legal research українського законодавства й судової практики, прогнозуйте результати судових справ, читайте експертну аналітику з "гарячих" тем. Замовте тестовий доступ за посиланням.

Читайте також:

Поділ майна подружжя: чек-лист для сімейного адвоката

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини