Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Коли бронювання військовозобов'язаного не звільняє його від військової служби під час воєнного стану: рішення ВС

Реклама

Факт бронювання військовозобов'язаного після призову на військову службу не може розглядатися як поважна причина для звільнення з військової служби під час воєнного стану. Про це йдеться в постанові КАС ВС від 22 травня 2023 року у справі № 260/1851/22, повідомила прес-служба ВС.

Суть справи: позивач з 14 березня 2022 року проходить військову службу у військовій частині у зв`язку з призовом під час мобілізації. На основі наказу Міністерства економіки України від 29 березня 2022 року він заброньований на період мобілізації та на воєнний час і йому надана відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації строком на шість місяців.

Позивач стверджує, що він не може бути військовослужбовцем, оскільки є заброньованим, і підлягає негайному звільненню з військової служби на виконання наказу Мінекономіки, однак військова частина не звільняє його з військової служби попри неодноразові звернення з цього приводу. Стверджує, що військова частина допустила протиправну бездіяльність, порушила його права та інтереси, які мають бути відновлені у спосіб зобов`язання відповідача звільнити його з військової служби.

Місцевий суд відмовив у задоволенні позову. Апеляційний суд залишив це рішення без змін.

Колегія суддів Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду у своєму рішенні зазначила, що відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації та звільнення з військової служби під час мобілізації є різними поняттями і ґрунтуються на положеннях різних інститутів військового права. За колом осіб бронювання стосується тільки військовозобов`язаних і є для них підставою для відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації. Своєю чергою, звільнення з військової служби стосується військовослужбовців, тобто осіб, які проходять військову службу.

"Отже, за змістом і метою бронювання військовозобов`язаних осіб не стосується правовідносин, пов`язаних зі звільненням військовослужбовців із військової служби. Тому факт бронювання військовозобов`язаної особи після її призову на військову службу не може розглядатися як поважна причина для її звільнення з військової служби під час воєнного стану на підставі підпункту «г» пункту 2 частини четвертої статті 26 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу»", - вказала прес-служба ВС.

КАС ВС, залишивши без змін рішення судів попередніх інстанцій, дійшов висновку, що оскільки позивач був призваний на військову службу 14 березня 2022 року під час мобілізації в умовах воєнного стану, то він втратив статус військовозобов`язаної особи і набув статусу військовослужбовця.

Як швидко знайти подібні судові рішення? 35 фільтрів для пошуку доступні на ІТ-платформі LIGA360. Дізнайся, як знаходити smart-рішення для захисту в суді, за посиланням.

Читайте також:

Новий порядок бронювання військовозобов'язаних (інфографіка)

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини