Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати попередньо підтримали законопроект щодо функціонування установ виконання покарань в умовах воєнного стану

Реклама

Верховна Рада прийняла за основу урядовий законопроєкт № 8292 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функціонування установ виконання покарань та установ попереднього ув'язнення в умовах воєнного стану».

Відповідне рішення підтримали 256 голосів народних депутатів України, інформує Тарас Мельничук, постійний представник Кабінету Міністрів у Верховній Раді.

Законопроект спрямований на удосконалення окремих норм, що регламентують механізм реалізації прав засуджених та осіб, узятих під варту, а також порядок та умови їх тримання в установах виконання покарань і установах попереднього ув'язнення, зокрема у зв'язку з військовою агресією РФ проти України, за якої Міністерство юстиції провело евакуацію близько 2,5 тисячі осіб, узятих під варту, та засуджених з установ виконання покарань і слідчих ізоляторів Державної кримінально-виконавчої служби України, які розташовані поблизу районів ведення бойових дій.

Законопроєктом передбачається:

  • можливість надання платних послуг з поліпшених побутових умов та харчування;

    • можливість створення у слідчих ізоляторах Державної кримінально-виконавчої служби України на період дії воєнного стану в Україні і у відбудовний період секторів максимального рівня безпеки для відбування покарання чоловіками, засудженими до довічного позбавлення волі, а також врегулювання питання перебування у таборах для тримання військовополонених, засуджених до позбавлення волі на певний строк або довічного позбавлення волі;

      • можливість створення у виправних колоніях секторів для відбування покарання засудженими неповнолітніми за умови забезпечення їх ізоляції від засуджених повнолітніх;

        • адміністрації установи для попереднього ув'язнення надається право на використання аудіовізуальних, електронних та інші технічних засобів;

          • особи, взяті під варту, які досягли вісімнадцятирічного віку, тримаються в камерах окремо від неповнолітніх та дорослих до досягнення ними двадцяти двох років;

            • запропоновано встановити вимоги щодо ізольованого тримання осіб, обвинувачених або підозрюваних у вчиненні тяжких злочинів, пов'язаних з насильством або внаслідок яких потерпілому спричинені тілесні ушкодження, та особливо тяжких злочинів; осіб, які є співробітниками або проходили службу (працювали) в Державній прикордонній службі та Національній гвардії; засуджених, які прибули з виховних та виправних колоній для участі у розгляді справи у касаційній інстанції або для ознайомлення з матеріалами кримінального провадження чи участі в розгляді справи як свідок, потерпілий, цивільний позивач.

            Комітету з питань правової політики доручено доопрацювати зазначений законопроєкт з урахуванням пропозицій і поправок суб'єктів права законодавчої ініціативи та внести його на розгляд Верховної Ради в другому читанні, зазначила пресслужба Апарату ВР.

            Запропонуйте своїй команді універсальний і зручний інструмент для роботи - рішення LIGA360. Придбайте його для 10 користувачів за ціною 3! На вибір - рішення для керівників, юристів, бухгалтерів та HR. Деталі акції.

            Читайте також:

            Фінансовий моніторинг: що врахувати юридичному сегменту?

            Залиште коментар
            Увійдіть щоб залишити коментар
            Увійти
            Підпишіться на розсилку
            Головні новини і аналітика для вас по буднях

            Схожі новини