Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Юрисдикція спору у справі про встановлення факту проживання однією сім’єю без реєстрації шлюбу для отримання одноразової соцдопомоги у зв’язку зі смертю військовослужбовця: ВС

Реклама

Верховний Суд вказав на юрисдикцію спору у справі про встановлення факту проживання однією сім'єю без реєстрації шлюбу для отримання одноразової соцдопомоги у зв'язку зі смертю військовослужбовця. Про це йдеться в постанові КЦС ВС у справі № 290/289/22-ц від 22.03.2023 року, повідомила прес-служба Судової влади України.

У порядку цивільного судочинства, за загальним правилом, не підлягають вирішенню спори, що виникають не з цивільних, земельних, трудових, сімейних або житлових правовідносин.

Вимоги про встановлення факту проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу для отримання одноразової соціальної допомоги пов`язані з доведенням наявності підстав для визнання (підтвердження) за особою певного соціально-правового статусу, не пов`язаного з будь-якими цивільними правами та обов`язками, їх виникненням, існуванням та припиненням. Відповідно, за своїм предметом та можливими правовими наслідками такі вимоги пов`язані з публічно-правовими відносинами особи з державою, а отже, не підлягають вирішенню у порядку цивільного судочинства.

Таким чином, КЦС ВС дійшов висновку, що спір, пов`язаний з доведенням наявності підстав для підтвердження за особою певного соціально-правового статусу щодо призначення та виплати одноразової грошової допомоги сім`ї військовослужбовця, не пов`язаний з будь-якими цивільними правами та обов`язками особи, їх виникненням, існуванням та припиненням.

За предметом та можливими правовими наслідками цей спір існує у сфері публічно-правових відносин, а отже, підлягає вирішенню у порядку адміністративного судочинства.

Як швидко знайти подібні судові рішення? 35 фільтрів для пошуку доступні на ІТ-платформі LIGA360. Дізнайся, як знаходити smart-рішення для захисту в суді, за посиланням.

Читайте також: За злочини проти власності, вчинені в умовах воєнного стану, посилено відповідальність: Верховний Суд

Верховний Суд звернув увагу акціонерів на особливості визначення значності правочину

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини