Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк визначив перелік важливих об’єктів платіжної інфраструктури в Україні

Реклама

Нацбанк за результатами моніторингу діяльності платіжних систем у 2022 році визначив перелік важливих об'єктів платіжної інфраструктури в Україні.

Єдиною системно важливою платіжною системою в Україні, як і у попередні роки, стала система електронних платежів (СЕП) Національного банку України.

До категорії важливих платіжних систем віднесено п'ять платіжних систем, а саме:

  • "MasterCard", MasterCard International Incorporated, США;

  • "Visa", Visa International Service Association, США;

  • "NovaPay", ТОВ "НоваПей", Україна;

  • "Фінансовий світ", ТОВ "Українська платіжна система", Україна;

  • "Поштовий переказ", АТ "Укрпошта", Україна.

Крім того, за підсумками діяльності у 2022 року вперше визначені важливі учасники платіжних систем.

Так, до переліку важливих учасників системно важливих і важливих платіжних систем увійшли:

  • АТ КБ "ПриватБанк" (СЕП НБУ, "MasterCard", "Visa");

  • ТОВ "ФК "КОНТРАКТОВИЙ ДІМ" ("Фінансовий світ");

  • ТОВ "УНІВЕРСАЛЬНІ ПЛАТІЖНІ РІШЕННЯ" ("Фінансовий світ").

Також за результатами моніторингу за 2022 рік визначено три важливих оператори послуг платіжної інфраструктури: ПрАТ "Український процесінговий центр", ТОВ "ЕЙСІ ДІСІ ПРОЦЕССІНГ" та ТОВ "ТАС ЛІНК".

Розподіл об'єктів платіжної інфраструктури за категоріями важливості здійснює регулятор згідно з міжнародною практикою для підвищення їх надійності й ефективності, а також приведення їх діяльності у відповідність до міжнародних стандартів оверсайту. Так, до об'єктів платіжної інфраструктури, що віднесені до категорій важливості, Нацбанк встановлює посилені вимоги в частині управління та організації діяльності, доступу та участі в платіжній системі, системи управління ризиками, остаточності розрахунків, забезпечення кіберстійкості та управління безперервністю діяльності.

Раніше Нацбанк здійснював розподіл платіжних систем на системно важливі, соціально важливі та важливі платіжні системи.

З 2022 року оновлений порядок здійснення оверсайту передбачає віднесення платіжних систем до категорій системно важливих та важливих платіжних систем (Закон "Про платіжні послуги" та постанова Правління Національного банку України від 24.08.2022 № 187).

Довідково: розподіл об'єктів платіжної інфраструктури за категоріями важливості НБУ здійснює щорічно за підсумками їх діяльності протягом попереднього року.

Критеріями визначення важливості об'єктів платіжної інфраструктури є обсяги операцій та види послуг, які ними надаються.

За повідомленням НБУ

Не крокуй із зав'язаними очима в конкурентному бізнес-середовищі. LIGA360 аналізує медіа, законодавче поле й надійність контрагентів, щоб компанії завжди ухвалювали інформовані рішення. Дізнайтеся більше переваг за посиланням.

Читайте також:

Паспорти з різною транслітерацією визнаватимуться недійсними лише після звернення за отриманням або обміном документів: ДМС

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини