Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

З прийняттям проєкту № 5837 може бути розширено перелік підстав для проведення позапланових перевірок: позиція НААУ

Реклама

Національна асоціація адвокатів України направила до Верховної Ради зауваження та пропозиції до законопроєкту № 5837 «Про основні засади державного нагляду (контролю)».

Відповідний правовий аналіз документа здійснив Комітет з питань захисту прав бізнесу та інвесторів, що діє у складі НААУ.

Законопроєкт розроблено з метою виконання Державної програми стимулювання економіки для подолання негативних наслідків, спричинених обмежувальними заходами щодо запобігання виникненню і поширенню COVID-19, на 2020 - 2022 роки, затвердженої урядовою постановою від 27 травня 2020 року № 534. А також для:

- удосконалення засад державного нагляду (контролю);

- уніфікації процедури здійснення заходів державного нагляду (контролю);

- виключення неефективних та обтяжливих норм державного контролю, що містить чинний Закон «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності».

НААУ вважає, що норми законопроєкту, дійсно, спрямовані на розвиток інтегрованої системи державного нагляду (контролю), оскільки включають в себе запровадження електронного кабінету та розширення змісту і доступності до інформації про заплановані заходи. Це полегшує отримання такої інформації, спрощує комунікацію між суб'єктами господарювання, органами державного контролю та їх посадовими особами, а також підвищує рівень освіченості бізнесу. Крім того, забезпечується можливість надання інформації та проведення документарних перевірок дистанційно.

Проте деякі з цих норм, на думку НААУ, надають контролюючим органам можливість посилювати тиск на бізнес шляхом розширення переліку підстав для проведення позапланової перевірки, а також можливість діяти «на власний розсуд» без обмежень. Зазначається, що це може створити передумови для розвитку корупції та не узгоджується з принципом правової визначеності.

З детальними зауваженнями та пропозиціями можна ознайомитися за посиланням.

Секрет успіху адвоката НААУ - у рішенні LIGA360. Аналіз судових рішень й законодавства, моніторинги й правові сервіси, доступ до кабінету НААУ та Електронного суду. Замов сьогодні та виконуй робочі завдання ефективніше.

Читайте також:

Адвокатський запит: як не допустити помилки при оформленні

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини