Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк дозволив е-резидентам відкривати рахунки в банках для ведення бізнесу

Реклама

Національний банк України надав право електронним резидентам відкривати поточні рахунки в банку. Про це повідомила прес-служба регулятора.

Зазначається, що це зумовлено необхідністю реалізації норм Закону від 06 жовтня 2022 року № 2654-IX "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законів України щодо особливостей оподаткування підприємницької діяльності електронних резидентів".

Відповідні норми містить постаннова НБУ від 3 березня 2023 року № 18, яка набирає чинності з 08 березня 2023 року, крім норм щодо е-резидентів, які діятимуть з 01 квітня 2023 року (з дня набрання чинності Законом № 2654-IX).

Цей Закон визначає можливість реєстрації іноземців та осіб без громадянства, які набули статусу е-резидента, фізичними особами-підприємцями для ведення підприємницької діяльності без необхідності перебування в Україні, та надає їм право відкрити поточні рахунки виключно через інформаційну систему "Е-резидент" в одному з банків, що доступний для вибору в цій системі. 

Так, Нацбанк надав право:

  • е-резиденту - відкривати в банку, з яким Міністерство цифрової трансформації України уклало відповідний договір, поточні рахунки для здійснення підприємницької діяльності; 

  • банку - закривати поточні рахунки е-резидента на підставі інформації, отриманої з інформаційної системи "Е-резидент", про припинення підприємницької діяльності е-резидента та перераховувати залишок коштів з поточних рахунків цього клієнта на його власний рахунок, відкритий за межами України, реквізити якиого зазначені в договорі.

Договірна робота з CONTRACTUM у LIGA360 стає ще зручнішою. Відтепер користувачі можуть створювати власні шаблони договорів, або максимально адаптувати готові шаблони до власних потреб. Дізнайся більше за посиланням.

Крім того, цією постановою Національний банк уточнив порядок відкриття та закриття рахунків користувачів платіжних послуг, а саме:

  • надав право користувачу подавати заяву про закриття рахунку до надавача платіжних послуг у порядку, визначеному договором;

  • зобов'язав банки під час заповнення повідомлення про відкриття/закриття рахунку політичної партії/місцевої організації політичної партії, яке відповідно до статті 14 Закону України "Про політичні партії в Україні" надсилається Національному агентству з питань запобігання корупції, підкреслювати в ньому слово "відкриття" або "закриття";

  • деталізував перелік небанківських надавачів платіжних послуг, які мають право відкривати платіжні рахунки користувачам.

Читайте також:

Що таке Due Diligence і чому це важливий етап угоди

Фінансовий моніторинг: що врахувати юридичному сегменту?

Які операції підлягають фінмоніторингу та за яких умов

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини