Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Підстави зупинення провадження у справі до припинення воєнного стану: позиція КАС ВС

Реклама

Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду висловився щодо підстав зупинення провадження у справі до припинення воєнного стану.

Відповідну постанову КАС ВС у справі № 380/7845/21 було прийнято 27 лютого 2023 року, інформує П'ятий апеляційний адміністративний суд.

Пунктом 5 частини першої статті 236 КАС України визначено, що суд зупиняє провадження у справі в разі перебування сторони або третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан або залучені до проведення антитерористичної операції, - до припинення перебування сторони або третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан або залучені до проведення антитерористичної операції.

Вказана вище норма має тимчасовий характер, тобто обмежується строком перебування сторони у складі Збройних Сил України, що переведені на воєнний стан.

Відповідно до статті 3 Закону № 1934-XII «Про Збройні Сили України» військові частини та органи військового управління є складовими елементами Збройних Сил України, такі суб'єкти перебувають у їх структурі на постійній основі, що не обумовлено часовими межами або певними подіями, як, наприклад, завершення воєнного стану.

КАС ВС наголосив, що на органи військового управління, з'єднання, військові частини, вищі військові навчальні заклади, військові навчальні підрозділи закладів вищої освіти, установи та організації, які входять до організаційної структури Збройних Сил України, норма пункту 5 частини першої статті 236 КАС України не поширюється.

Таким чином, норма пункту 5 частини першої статті 236 КАС України може бути застосована судами при вирішенні питання про зупинення провадження у справі лише у разі перебування фізичної особи, яка є стороною чи третьою особою, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань.

Як спрогнозувати ваші шанси на перемогу в суді? Скористайтеся ІТ-платформою LIGA360. Технології штучного інтелекту проаналізують вашу позовну заяву, щоб ви змогли оцінити перспективність справи й скоригувати аргументи. Деталі за посиланням.

Читайте також:

Відшкодування витрат на правничу допомогу: правові позиції Великої Палати Верховного Суду, які скасували попередню судову практику

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини