Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати хочуть закріпити призначення голів судів за Президентом

24 березня 2010, 17:12
322
1
Реклама

Група депутатів фракції Партії регіонів пропонує законопроектом № 6206 законодавчо встановити порядок призначення голів судів (окрім Верховного).

Згідно з проектом, голови (і їх заступники) місцевих і апеляційних судів призначаються терміном на 4 року з числа суддів цих судів і звільняються з посади Президентом України. Представлення главі держави відносно їх кандидатур здійснює на підставі рекомендації Ради суддів України Голова Верховного Суду України.

Що стосується голів і заступників голів вищих спеціалізованих судів, то вони призначаються на той же термін з числа суддів цих судів і звільняються також Президентомале за рекомендацією рад суддів спеціалізованих судів.

У пояснювальній записці до законопроекту депутати вступають в полеміку з самим Конституційним Судом, що виніс із цього приводу рішення № 1-рп/2007 від 16 травня 2007 року, що прямо вказує на відсутність в Конституції норми, що наділяє Президента повноваженнями за призначенням суддів на адміністративні посади.

При цьому депутати чомусь не хочуть по аналогії з обранням Голови Верховного Суду України Пленумом ВСУ (ст. 51 Закону "Про судоустрій") передбачити такий же порядок обрання голів інших судів самими суддями цих судівзабезпечивши незалежність судової гілки влади від старанної.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини