Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Українці зможуть отримувати судові повістки і на електронні месенджери

Реклама

Судові повістки, повідомлення та виклики тепер надходитимуть і на електронні месенджери.

Відповідний порядок затверджено наказом Державної судової адміністрації від 23 січня 2023 року № 28.

Про таке нововведення повідомив Сергій Чорнуцький, заступник Голови ДСА.

Згідно з Порядком повістки за заявою учасника судового процесу першочергово надсилатимуться на месенджер. Якщо мобільний телефон абонента не «прив'язаний» до месенджера, повістки, як і раніше, надходитимуть у формі SMS-повідомлень.

Наразі державне підприємство «Інформаційні судові системи» завершує розробку сервісу щодо автоматичного надсилання судами повісток на один із найпоширеніших месенджерів - Viber. Впровадити сервіс заплановано не пізніше 10.02.2023.

За словами Сергія Чорнуцького, сервіс забезпечуватиме економію коштів судів у сумі більше 6 млн грн на рік, оскільки вартість однієї надісланої судової повістки за допомогою месенджера (Viber) втричі дешевша за вартість однієї надісланої судової повістки у вигляді SMS-повідомлення.

Також повідомляється, що месенджер аналогічно SMS-повідомленням забезпечуватиме доставку текстових повідомлень на номери мобільних телефонів учасників справи, що цілком відповідає нормам процесуального законодавства в частині можливості повідомлення учасників судового процесу через інші засоби зв'язку (зокрема мобільного), які забезпечують фіксацію повідомлення або виклику.

Дані, які підтверджуватимуть надсилання та доставку таких повідомлень на Viber, будуть надходити та зберігатися в автоматизованій системі документообігу суду (із запобіганням їх видалення чи коригування).

Як швидко знайти подібні судові рішення? 35 фільтрів для пошуку доступні на ІТ-платформі LIGA360. Дізнайся, як знаходити smart-рішення для захисту в суді, за посиланням.

Читайте також:

До Реєстру арештованих активів надходитимуть електронні примірники судових рішень: АРМА

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини