Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Європарламент проголосував за створення спецтрибуналу щодо злочину агресії росії проти України

Реклама

У прийнятій у четвер, 19 січня, резолюції євродепутати вимагають притягнути політичне та військове керівництво росії до відповідальності за злочин агресії проти України. Про це йдеться на сайті Європарламенту.

За резолюцію проголосували 472 парламентарі, проти 19, ще 33 утрималися.

"Звірства, вчинені російськими військами в Бучі, Ірпіні та багатьох інших українських містах, розкривають жорстокість війни та підкреслюють важливість скоординованих міжнародних дій для притягнення осіб, відповідальних до відповідальності згідно з міжнародним правом. Євродепутати закликають ЄС у тісній співпраці з Україною та міжнародним співтовариством домагатися створення спеціального міжнародного трибуналу для судового переслідування політичного та військового керівництва росії та її союзників", - йдеться в повідомленні.

Створення трибуналу, стверджують євродепутати, заповнило б вакуум у міжнародному кримінальному правосудді та доповнило б слідчі зусилля Міжнародного кримінального суду, оскільки він наразі не може розслідувати злочин агресії, коли йдеться про Україну.

Зазначаючи, що точні умови та склад спеціального трибуналу ще належить визначити, євродепутати підкреслюють, що він повинен мати юрисдикцію розслідувати справи не лише Володимира Путіна та політичного та військового керівництва росії, але й Олександра Лукашенка та його наближених у Білорусі.

Вони також наголошують, що підготовча робота ЄС щодо спеціального трибуналу має розпочатися негайно та зосередитися на створенні механізмів для суду у співпраці з Україною. "Необхідно підтримати українські та міжнародні органи влади у забезпеченні доказів, які будуть використані в майбутньому", - йдеться в повідомленні.

LIGA360 - зручний інструмент для юриста-міжнародника. Знаходь та аналізуй європейське законодавство, отримай рекомендації в питаннях міжнародних відносин, прав людини й громадянства, воєнного стану. Замовляй LIGA360 прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини