Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кабмін урегулював процедуру розірвання трудового договору у зв’язку з виявленням невідповідності працівника займаній посаді за станом здоров’я

Реклама

Кабмін визначив Порядок розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця (власника або уповноваженого ним органу, фізичної особи, яка використовує працю найманих працівників) у зв'язку з виявленням невідповідності працівника займаній посаді за станом здоров'я за наявності в нього права на призначення дострокової пенсії за віком.

Відповідна урядова постанова від 27 грудня 2022 року № 1449 набрала чинності 30 грудня.

Затвердженим Порядком передбачено перелік документів, що підтверджують факт неможливості продовження працівником виконання роботи за станом здоров'я, та алгоритм дій роботодавця у такій ситуації.

Згідно з документом невідповідність працівника займаній посаді за станом здоров'я підтверджується одним з таких документів, що містять інформацію, наведену в первинній обліковій документації закладу охорони здоров'я, а саме:

  • довідкою закладу охорони здоров'я, яка містить інформацію про заключний висновок лікарсько-консультативної комісії щодо зміни місця роботи, зазначену в журналі запису висновків такої комісії;

  • повідомленням роботодавцю щодо групи інвалідності та її причини або випискою з акта огляду медико-соціальної експертної комісії, або індивідуальною програмою реабілітації (за умови надання її особою);

  • медичною довідкою про проходження попереднього (періодичного) медичного огляду працівника певної категорії, виданою комісією з проведення медичних оглядів закладів охорони здоров'я.

Звільнення працівника з роботи за таких умов може відбуватися, тільки якщо його неможливо перевести на іншу роботу.

Довідково: Держпраці звернула увагу, що законодавство про працю не передбачало перелік документів, які підтверджують факт невідповідності праці займаній посаді внаслідок стану здоров'я, упродовж всього часу чинності КЗпП.

Як зручно стежити за правовою картиною дня? LIGA360 стежитиме за законодавчими змінами для тебе. Налаштуй свій моніторинг вже сьогодні.

Захистіть свій бізнес інформацією у новому році. Тільки до 15 січня ви можете підключити до 5 співробітників компанії до LIGA360 та отримати знижку 30%. А ще ви отримаєте додаткові сервіси медіамоніторингу та договірної роботи. Дізнайтесь більше переваг LIGA360 за посиланням.

Читайте також:

Затверджено новий Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини