Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Набрав чинності Закон щодо посилення кримінальної відповідальності за катування

Реклама

29 грудня набрав чинності Закон № 2812-IX "Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо удосконалення відповідальності за катування".

Документ офіційно опубліковано в газеті "Голос України" 28 грудня.

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила в цілому зазначений Закон (урядовий проєкт № 5336) 1 грудня. За його прийняття проголосували 297 народних депутатів.

Ухвалений законодавчий акт спрямований на приведення положень про катування та інших норм Кримінального кодексу у відповідність до Конвенції ООН проти катувань та інших жорстоких, нелюдських чи таких, що принижують гідність, видів поводження та покарання, а також на виконання вимог рішень ЄСПЛ (група справ "Каверзін проти України", яка об'єднує 87 справ).

Документ передбачає посилення відповідальності у вигляді позбавлення волі від 7 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років у разі вчинення катування представником держави, у тому числі іноземної.

Раніше заступник Міністра юстиції Олександр Банчук роз'яснив, що до цих категорій осіб не застосовуватиметься звільнення від кримінальної відповідальності у зв'язку із закінченням строків давності та звільнення від відбування покарання у зв'язку із закінченням строків давності виконання обвинувального вироку. Цей строк не може обмежуватися 5 чи 10 роками, а катування фактично стає злочином без строку давності.

Крім того, цим Законом змінюється та розширюється поняття «катування». Ним вважатиметься будь-яке умисне діяння, спрямоване на заподіяння особі сильного фізичного болю чи морального страждання, вчинене з метою примусити її чи іншу особу вчинити дії, що суперечать їх волі, у тому числі отримати інформацію чи зізнання.

Отримуй максимум інформації для ухвалення юридичних рішень. Усе законодавство й судова практика, аналітика й правова картина дня - є у рішенні LIGA360:Юрист. Замов прямо сьогодні.

Знижка 10% на рішення LIGA360 до Дня адвокатури України. Отримуй доступ до всіх судових рішень України, законодавства та аналітичних інструментів - для того, щоб завжди перемагати в суді. Встигни замовити до 31 грудня.

Читайте також:

Особливості захисту у кримінальних провадженнях по злочинах, передбачених ст. 286 КК України

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини