Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Видача нотаріусом свідоцтва про придбання майна з прилюдних торгів у період воєнного стану: у чому особливості

Реклама

Державна реєстрація права власності може проводитися, зокрема, на підставі виданого нотаріусом свідоцтва про придбання майна з прилюдних торгів (аукціонів) та свідоцтва про придбання майна з прилюдних торгів (аукціонів), якщо прилюдні торги (аукціони) не відбулися, чи їх дублікатів.

Про те, яким чином оголошення воєнного стану вплинуло на можливість проведення таких торгів (аукціонів) і відповідно на видачу нотаріусом свідоцтва про придбання майна з прилюдних торгів (аукціонів), розповів начальник відділу розгляду скарг у сфері державної реєстрації нерухомого майна Офісу протидії рейдерству Міністерства юстиції Олег Лук'янчиков.

До 24 лютого 2022 року популярністю користувалась така нотаріальна послуга, як видача свідоцтва про придбання майна з прилюдних торгів (аукціонів).

Саме нотаріальне свідоцтво про придбання нерухомого майна з електронного аукціону є документом, що підтверджує виникнення права власності на придбане майно (пункт 8 розділу Х Порядку реалізації арештованого майна, затвердженого наказом Мін'юсту від 29.09.2016 № 2831/5 (зі змінами).

Відповідно до статей 41, 47 Закону «Про іпотеку» реалізація предмета іпотеки, на який звертається стягнення за рішенням суду або за виконавчим написом нотаріуса, проводиться, якщо інше не передбачено рішенням суду, шляхом продажу на електронних аукціонах у межах процедури виконавчого провадження, передбаченої Законом «Про виконавче провадження», з дотриманням вимог цього закону.

На підставі акта про реалізацію предмета іпотеки, складеного державним виконавцем та затвердженого начальником відповідного відділу державної виконавчої служби або приватним виконавцем, нотаріус видає покупцеві свідоцтво про придбання майна з електронного аукціону.

Проте війна внесла свої корективи. Так, відповідно до пункту 5-2 розділу VI «Прикінцеві положення» Закону «Про іпотеку» у період дії в Україні воєнного, надзвичайного стану та у 30-денний строк після його припинення або скасування щодо нерухомого майна (нерухомості), що належить фізичним особам та перебуває в іпотеці за споживчими кредитами, зупиняється дія, зокрема, статей 41, 47 (у частині реалізації предмета іпотеки на електронних торгах) цього Закону.

Зазначені обмеження, введені Законом «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану», на перший погляд, повністю зупинили видачу нотаріусами свідоцтв про придбання майна з прилюдних торгів.

Однак слід звернути увагу на те, що введені обмеження стосуються виключно питання самої реалізації предмета іпотеки на електронних торгах. Останнім етапом реалізації предмета іпотеки на електронних торгах є складання акта про проведений електронний аукціон.

Нотаріус безпосередньо не задіяний у процедурі електронного аукціону, а лише видає документ, що підтверджує виникнення права власності на підставі акта про реалізацію предмета іпотеки.

Отже, нотаріус, діючи згідно із законами «Про нотаріат» та «Про іпотеку», може видавати свідоцтво про придбання майна з прилюдних торгів, які відбулись до 24 лютого 2022 року або після, проте не стосуються реалізації нерухомості, що належить фізичній особі та перебуває в іпотеці за споживчими кредитами.

Крім того, відповідно до абзацу другого пункту 5-2 розділу VI «Прикінцеві положення» Закону «Про іпотеку» положення абзацу першого цього пункту не поширюються на нерухоме майно (нерухомість), оформлене в іпотеку з метою забезпечення виконання зобов'язань за договорами:

  • укладеними після дня набрання чинності Законом «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» або

  • до яких після дня набрання чинності цим Законом за погодженням сторін вносилися зміни в частині продовження строків виконання зобов'язань та/або зменшення розміру процентів, штрафних санкцій.

Слід зауважити, що ці положення були відображені і в абзаці п'ятому підпункту 9 пункту 1 постанови Кабінету Міністрів від 6 березня 2022 року № 209 «Деякі питання державної реєстрації та функціонування єдиних та державних реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції, в умовах воєнного стану», відповідно до якого в умовах воєнного стану та протягом 1 місяця з дня його припинення або скасування забороняється державна реєстрація права власності на нерухоме майно на підставі договору іпотеки за споживчим кредитом, крім випадку, коли предметом іпотеки є нерухоме майно, визначене абзацом другим пункту 5-2 розділу VI «Прикінцеві положення» Закону «Про іпотеку».

Правильне розуміння зазначених норм є особливо важливим, оскільки нотаріус не має безпідставно відмовляти у вчиненні нотаріальної дії. Підстави для відмови у вчиненні нотаріальних дій передбачені статтею 49 Закону «Про нотаріат».

Більше переваг та можливостей для компаній з новою LIGA360. Тепер кожне корпоративне рішення включає приємні бонуси: сервіси медіамоніторингу та автоматизації договірної роботи. А ще ви знайдете корисні інструменти для керівників, юристів, бухгалтерів, HR, PR. Тільки до 31 грудня діє знижка 30%, тож оберіть LIGA360 для 3 чи 5 співробітників прямо зараз.

Читайте також:

Набрали чинності чергові зміни у сферах нотаріату та державної реєстрації

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини