Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Унесено зміни щодо порядку перевірки санкцій: нотаріусам пояснили, що потрібно враховувати

Реклама

Фахівці Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) у зв'язку з прийняттям Міністерством юстиції наказу від 07.11.2022 № 4990/5 «Про внесення змін до Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України», (далі - Наказ), який набрав чинності 2 грудня 2022 року, повідомили таке.

Наказом внесено зміни до пункту 7 глави 3 розділу II Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Мін'юсту від 22.02.2012 № 296/5 (далі - Порядок).

Відповідно до вказаних змін при вчиненні нотаріальної дії нотаріус перевіряє факт застосування санкцій відповідних видів, передбачених статтею 4 Закону «Про санкції», рішення про застосування яких прийняте Радою національної безпеки і оборони та введено в дію указом Президента, до фізичних або юридичних осіб, що звернулися за вчиненням нотаріальної дії.

У разі звернення фізичної або юридичної особи за вчиненням нотаріальної дії щодо розпорядження активами нотаріус перевіряє також факт застосування санкції у виді блокування активів до юридичних та/або фізичних осіб, що можуть прямо чи опосередковано впливати на фізичну або юридичну особу, яка звернулася за вчиненням такої нотаріальної дії.

У разі встановлення факту застосування санкцій, передбачених статтею 4 Закону «Про санкції», до фізичних або юридичних осіб, які звернулися за вчиненням нотаріальної дії (юридичних та/або фізичних осіб, що можуть прямо чи опосередковано впливати на фізичну або юридичну особу, яка звернулася за вчиненням відповідної нотаріальної дії), нотаріус відмовляє у вчиненні такої нотаріальної дії відповідно до статті 49 Закону «Про нотаріат», якщо вчинення нотаріальної дії призведе до порушення обмежень (заборон), установлених санкцією відповідного виду.

Також фахівці Центрального міжрегіонального управління Мін'юсту звернули увагу, що нотаріус зобов'язаний не пізніше наступного робочого дня після звернення до нього відповідної особи повідомити територіальний орган Мін'юсту про фізичну або юридичну особу, до якої застосовано санкції, якій було відмовлено у вчиненні нотаріальної дії, із зазначенням відомостей про: нотаріальну дію, вид санкції, а у разі застосування санкції у виді блокування активів - про актив, щодо якого звернулася така особа.

Термін «активи» вживається в цьому Порядку у значенні, наведеному у Законі «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення».

Разом з цим повідомляється, що Мін'юст прийняв наказ від 30.09.2022 № 4201/5 «Про затвердження Порядку реалізації та моніторингу ефективності державної санкційної політики Міністерством юстиції України» (далі - Порядок-1).

Порядок встановлює загальні засади реалізації державної санкційної політики, зокрема, процедури, форми та результати реалізації Мін'юстом рішень про застосування, зміну чи скасування санкцій, а також порядок та форми моніторингу їх ефективності.

Зокрема, згідно з Порядком-1 територіальні органи Міністерства юстиції України здійснюють збір інформації від нотаріусів про фізичних та/або юридичних осіб, до яких застосовано санкції та яким було відмовлено у вчиненні нотаріальної дії, з урахуванням відомостей про нотаріальну дію, вид санкції, а в разі застосування санкції блокування активів - про актив, щодо якого звернулася така особа.

Департамент нотаріату забезпечує обробку, узагальнення такої інформації, отриманої від територіальних органів Міністерства юстиції України.

Також передбачено, що територіальні органи Мін'юсту в разі виявлення порушення нотаріусом санкційного законодавства при вчиненні нотаріальних дій, проведенні перевірки його нотаріальної діяльності інформують про це Департамент нотаріату.

Перевірити наявність особи в санкційних списках або розшуку можна у LIGA360. Замовляйте систему прямо сьогодні та убезпечте свій бізнес від сумнівних зв'язків.

Читайте також:

Європарламент визнав РФ державою-спонсором тероризму: які правові механізми це закладає?

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини