Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Ліквідація ОАСК: що буде зі справами на розгляді та чи вплине це на вже прийняті судом рішення?

Реклама

13.12.2022 року було прийнято Закон України «Про ліквідацію Окружного адміністративного суду міста Києва та утворення Київського міського окружного адміністративного суду».

Читайте також: Закон щодо ліквідації Окружного адмінсуду міста Києва набрав чинності

Чому постало питання про ліквідацію ОАСК та чому це важлива реформа?

1. Керівництвом створювалися штучні умови для перешкоджання роботі Вищої кваліфікаційної комісії суддів (що знайшло свої підтвердження у публікаціях плівок НАБУ);

2. Під час Революції гідності судді ОАСК неодноразово приймали рішення про заборону мирних зібрань на Майдані Незалежності;

3. Інші публічні, незаконні кроки суддів ОАСКу, які спричиняли резонанс серед влади.

13.04.2021 року у Верховній Раді було зареєстровано, а 13.12.2022 - прийнято проект Закону № 5369, ініціатором якого є Володимир Зеленський - Президент України, яким передбачено таке:

§ ліквідація Окружного адміністративного суду міста Києва;

§ утворення Київського міського окружного адміністративного суду.

Що буде зі справами, які перебували у проваджені Окружного адміністративного суду?

Кінцевими та перехідними положеннями закону передбачено, що до початку роботи Київського міського окружного адміністративного суду справи, підсудні окружному адміністративному суду, розглядаються та вирішуються Київським окружним адміністративним судом.

Тобто, питанням продовження розгляду справ ОАСКу буде належати вже до компетенції Київського окружного адміністративного суду.

Чи вплине ліквідація ОАСКу на вже прийнятті судові рішення?

Даним законом доручено Кабінету Міністрів України, Державній судовій адміністрації України вжити в межах компетенції заходів, необхідних для реалізації цього Закону.

Тобто, якщо уважно ознайомитись законом про ліквідацію, то можемо побачити, що в ньому немає жодних згадок про вже прийняті ліквідованим судом рішень.

Це може свідчити про те, що всі справи, які перебували в ОАСКу - перейдуть до новоутвореного суду на тій стадії, на якій вони перебували.

Щодо вже прийнятих рішень, то тут слід звернути увагу на те, що якщо сторони рішення не оспорювали та строк на оскарження пропущений, то ймовірність успішного оскарження такого рішення буде відсутня. Скоріше за все в доповненому та зміненому Законі йтиме мова щодо строку на оскарження рішень, які пропущенні внаслідок «пересування справ» з одного суду до іншого.

Висновки:

Враховуючи те, що Національним антикорупційним бюро України вже було встановлено захоплення влади суддями Окружного адміністративного, подальша діяльність такого органу не може викликати довіру.

Вважаю дану реформу цілком правильною, нарешті реалізованою та такою, яка принесе тільки позитивні зміни в судову систему. Відкритим залишається питання часу, оскільки ліквідація, передача та створення іншого суду може зайняти неабиякий проміжок часу, що є основною та, на мою думку, поки що, єдиною проблемою даної реформи.

Знижка 10% на рішення LIGA360 до Дня адвокатури України. Отримуй доступ до всіх судових рішень України, законодавства та аналітичних інструментів - для того, щоб завжди перемагати в суді. Встигни замовити до 31 грудня.

Читайте також:

Адвокатський запит: як не допустити помилки при оформленні

Відкрийте можливості LIGA360 для юридичного бізнесу. Придбайте рішення для 5 юристів - отримуйте рішення для бухгалтера та піарника у подарунок. Тільки до 31 грудня забезпечте більше співробітників інформацією за тією ж ціною. 

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини