Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ІТ

ЄС визнаватиме українські електронні підписи: постанова Кабміну набула чинності

25 листопада 2022, 14:39
830
0
Реклама

Кабмін погодився з пропозицією Міністерства цифрової трансформації стосовно реалізації до 20 серпня 2024 р. експериментального проекту щодо взаємного визнання електронних довірчих послуг між Україною та Європейським Союзом.

Відповідний Порядок проведення експериментального проекту щодо взаємного визнання електронних довірчих послуг між Україною та Європейським Союзом затверджено постановою Кабміну № 1311 від 22 листопада 2022 року, яка набула чинності сьогодні, 25 листопада.

"Зараз багато українців перебувають за кордоном. Взаємовизнання кваліфікованого е-підпису допоможе українцям та нашим бізнесам отримувати певні послуги чи ідентифікувати свою особу значно простіше. Це довготривалий процес, але експериментальний проєкт дозволить до укладення угоди з ЄС вирішити нагальні потреби у сфері е-послуг", - пояснили в міністерстві.

Увага! Акційні ціни на рішення LIGA360 продовжено до 25 листопада. Поспішіть замовити рішення "Преміум" для юристів та адвокатів зі знижкою 50%. Деталі за посиланням. 

Установлено, що до укладення угоди між Україною та Європейським Союзом про взаємне визнання електронних довірчих послуг, а також угод з іншими країнами в Україні визнаються:

1) іноземні кваліфіковані електронні довірчі послуги, а також результати надання таких послуг, у тому числі кваліфіковані електронні підписи, що надаються кваліфікованими надавачами електронних довірчих послуг у державах - членах Європейського Союзу та інших державах - членах Європейської економічної зони, що включені в Список довірчих списків Європейського Союзу, - кваліфікованими електронними довірчими послугами, а результати надання таких послуг - кваліфікованими електронними підписами згідно із Законом України "Про електронні довірчі послуги";

2) засоби для створення кваліфікованого електронного підпису, сертифіковані відповідними державними або приватними органами, що призначені державами - членами Європейського Союзу відповідно до статті 30 Регламенту (ЄС) N 910/2014 Європейського Парламенту і Ради (ЄС) від 23 липня 2014 р. про електронну ідентифікацію та довірчі послуги для електронних транзакцій на внутрішньому ринку та про скасування Директиви 1999/93/ЄС (далі - Регламент (ЄС) N 910/2014), і включені до списку сертифікованих засобів для створення кваліфікованого електронного підпису, який ведеться Європейською комісією відповідно до статті 31 Регламенту (ЄС) N 910/2014, - засобами кваліфікованого електронного підпису чи печатки відповідно до Закону України "Про електронні довірчі послуги";

3) електронні підписи, створені в державах, що забезпечують належний захист персональних даних, перелік яких наведений у додатку до постанови Кабінету Міністрів України від 16 серпня 2022 р. N 910 "Деякі питання передачі персональних даних за межі України засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг", з метою забезпечення громадянам України, що виїхали за межі України, можливості використання електронного відображення інформації, що міститься у документах, передачі електронних копій відповідних документів та отримання публічних послуг за межами України за бажанням такого громадянина, - аналогами власноручних підписів на документах, які підтверджують участь таких держав у передачі електронних копій відповідних документів та отримання публічних послуг виключно за межами України.

Читайте також:

Бізнес та податки: огляд визначних судових спорів 2022

LIGA360 - перше рішення для автоматизації legal research на українському ринку. Миттєвий аналіз мільйонів законодавчих актів та судових справ для формування найефективніших правових позицій. Замов прямо сьогодні. 

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини