Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рада попередньо підтримала внесення змін до Кримінального кодексу щодо кримінальної відповідальності за катування

Реклама

3 листопада 2022 року Верховна Рада прийняла в першому читанні за основу урядовий законопроєкт № 5336 «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо кримінальної відповідальності за катування».

Про це повідомив Тарас Мельничук, постійний представник Кабінету Міністрів у Верховній Раді.

Законопроект спрямований на приведення положень Кримінального кодексу у відповідність до положень Конвенції ООН проти катувань та інших жорстоких, нелюдських чи таких, що принижують гідність видів поводження та покарання.

У статті 127 Кримінального кодексу вдосконалюється та розширюється зміст поняття «катування», а саме: чинною редакцією конкретно визначається спосіб вчинення злочину. Чинна норма передбачає, що катуванням є «умисне заподіяння сильного фізичного болю або фізичного чи морального страждання шляхом нанесення побоїв, мучення або інших насильницьких дій з метою...». Пропонується ж встановити, що катуванням є «будь-яка умисна дія, спрямована на заподіяння особі сильного фізичного болю чи морального страждання, вчинена з метою примусити її чи іншу особу вчинити дії, що суперечать їх волі, у тому числі отримати інформацію чи зізнання, або з метою покарати її чи іншу особу за дії, скоєні нею або іншою особою чи у скоєнні яких вона або інша особа підозрюється, або з метою залякування чи дискримінації її або інших осіб».

Передбачається особливо кваліфікований склад цього злочину (нова частина третя), а саме виділяється спеціальний суб'єкт вчинення - представник держави, в тому числі іноземної.

Збільшується покарання: а саме, за ч. 1 передбачається покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до шести років (замість від 2 до 5); у другій частині залишається незмінним - від 5 до 10; у новій частині третій проєктом передбачено покарання від семи до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Також до злочину катування пропонується не застосовувати звільнення від кримінальної відповідальності у зв'язку із закінченням строків давності та звільнення від відбування покарання у зв'язку із закінченням строків давності виконання обвинувального вироку.

Отримуй максимум інформації для ухвалення юридичних рішень. Усе законодавство й судова практика, аналітика й правова картина дня - є у рішенні LIGA360:Юрист. Замов прямо сьогодні.

Читайте також:

Підсумки пленарного засідання Верховної Ради 4 листопада: які рішення ухвалено

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини