Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

З 10 жовтня операції з об’єктами нерухомого майна, що збудують у майбутньому, оподатковуватимуть по-новому: ДПС

Реклама

З 10 жовтня 2022 року набув чинності Закон № 2600-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування операцій з об'єктами нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому».

Основною метою Закону є забезпечення полегшення доступу населення до нового житла, зменшення податкового навантаження при наданні нового житла, створення прозорих, виважених і розумних умов для інвестування, пов'язаного з нерухомістю, і її використання, а також очищення галузі від можливого податкового шахрайства шляхом зміни порядку оподаткування операцій, пов'язаних із створенням і постачанням житлової нерухомості.

Законом, зокрема, запропоновано:

1) Встановити касовий метод для забудовників та девелоперів щодо визначення податкових зобов'язань з ПДВ щодо операцій з об'єктами нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому. При цьому не підлягає бюджетному відшкодуванню сума від'ємного значення, до розрахунку якої включено суми податку, сплачені отримувачем товарів/послуг у попередніх та звітному податкових періодах постачальникам товарів/послуг, які використані або будуть використані в операціях з першого постачання житла. Суми такого від'ємного значення будуть зараховуватись до складу податкового кредиту наступного звітного (податковий) періоду до її повного погашення податковими зобов'язаннями.

2) Уточнити, що під активами інституту спільного інвестування розуміється лише сформована (оплачена) за рахунок коштів спільного інвестування сукупність активів, передбачених законами та нормативно-правовими актами Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

3) Включити до переліку операцій з «першого постачання житла» також операції з купівлі-продажу неподільного житлового об'єкта незавершеного будівництва / майбутнього об'єкта житлової нерухомості.

4) Установити порядок оподаткування ПДФО доходу від операцій з неподільнім об'єктом незавершеного будівництва / майбутнім об'єктом нерухомості, подільним об'єктом незавершеного будівництва та з відступлення прав вимоги за договором купівлі-продажу неподільного об'єкта незавершеного будівництва / майбутнього об'єкта нерухомості, щодо якого сплачено частково ціну та зареєстровано обтяження речових прав на користь покупця. Зокрема, визначено, що вказаний дохід оподатковується за ставкою 18 % та водночас може бути зменшений на документально підтверджені витрати.

5) Також платники податку на прибуток підприємств, що здійснюють операції з першого продажу неподільного житлового об'єкта незавершеного будівництва / майбутнього об'єкта житлової нерухомості, поряд з нормами, встановленими ПКУ, мають право визначати податкове зобов'язання з податку на прибуток підприємств з урахуванням особливостей, визначених пунктом 141.12 статті 141 ПКУ, зокрема:

- 141.12.1. Фінансовий результат до оподаткування зменшується на суму доходу (виручки), що була врахована замовником будівництва, девелопером будівництва, у фінансовому результаті до оподаткування в поточному податковому (звітному) періоді за операцією із першого продажу (передачі покупцю) неподільного житлового об'єкта незавершеного будівництва / майбутнього об'єкта житлової нерухомості.

- 141.12.2. Фінансовий результат до оподаткування збільшується на суму нарахованих у бухгалтерському обліку витрат, що формують собівартість неподільного житлового об'єкта незавершеного будівництва / майбутнього об'єкта житлової нерухомості, яка була врахована замовником будівництва, девелопером будівництва, у фінансовому результаті до оподаткування за операцією із першого продажу (передачі покупцю) неподільного житлового об'єкта незавершеного будівництва / майбутнього об'єкта житлової нерухомості.

- 141.12.3. Фінансовий результат до оподаткування збільшується на суму доходу (виручки) від операцій із першого продажу (передачі покупцю) неподільного житлового об'єкта незавершеного будівництва / майбутнього об'єкта житлової нерухомості, яка у попередніх податкових (звітних) періодах зменшила фінансовий результат до оподаткування замовника будівництва, девелопера будівництва, у тому податковому (звітному) періоді, у якому відбувається прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом відповідного об'єкта житлової нерухомості.

- 141.12.4. Фінансовий результат до оподаткування зменшується на суму нарахованих у бухгалтерському обліку витрат, що формують собівартість неподільного житлового об'єкта незавершеного будівництва / майбутнього об'єкта житлової нерухомості, яка у попередніх податкових (звітних) періодах збільшила фінансовий результат до оподаткування замовника будівництва, девелопера будівництва, у тому податковому (звітному) періоді, у якому відбувається прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом відповідного об'єкта житлової нерухомості.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, але не раніше дня набрання чинності Законом "Про гарантування речових прав на об'єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому", крім пункту 3 (щодо змін до підпункту 165.1.1 пункту 165.1 статті 165 Податкового кодексу) та абзаців другого - четвертого пункту 9 (щодо доповнення пунктами 29 і 30 підрозділу 1 розділу XX "Перехідні положення" Податкового кодексу) розділу I цього Закону, які набирають чинності з дня, наступного за днем опублікування цього Закону.

Відповідне роз'яснення надали фахівці Головного управління ДПС в Івано-Франківській області.

Як топменеджерам ефективніше управляти компанією? Спробуйте корпоративне рішення LIGA360. Отримайте повноту інформації для захисту від правових ризиків, ненадійних партнерів та клієнтів, помилок у договірній роботі та репутаційних збитків. Деталі за посиланням.

Читайте також:

Закон щодо захисту прав інвесторів будівництва: експертний аналіз

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини