Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Відповідальність за цькування на роботі: депутати підтримали законопроєкт за основу

Реклама

6 вересня Верховна Рада прийняла в першому читанні за основу законопроєкт № 5749 "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо протидії порушенню прав у сфері праці".

Пропонується доповнити КУпАП новою статтею 173-5 такого змісту:

"Вчинення мобінгу (цькування), -

  • тягне за собою накладення штрафу від ста до ста п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від двадцяти до сорока годин.

Діяння, передбачене частиною першою цієї статті, вчинене групою осіб або повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, -

  • тягне за собою накладення штрафу від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин.".

Раніше ми писали, що 15 серпня Верховна Рада прийняла в першому читанні за основу законопроект № 5748 про протидію мобінгу (цькуванню співробітників на робочому місці).

Планується, що на законодавчому рівні мобінг визначатиметься, зокрема, у таких формах:

  • Економічний тиск - нерівна оплата праці, безпідставне позбавлення частини виплат (премій, бонусів тощо).

  • Психологічний тиск - створення ворожої, образливої атмосфери, погрози, висміювання, наклепи, нерівномірний розподіл навантаження і задач між працівниками.

  • Створення напруженої, ворожої, образливої атмосфери - ізоляція працівника від трудового колективу, включаючи зміну місцезнаходження робочого місця, незапрошення на зустрічі і наради, в яких він зазвичай бере участь, перенесення робочого місця в непристосовані для цього місця тощо.

Пришвидшити підготовку договору допоможе Contractum від LIGA360. Готові шаблони, автоматична перевірка тексту й ризиків. Деталі за посиланням.

Читайте також:

Верховний Суд проаналізував новий Закон "Про акціонерні товариства"

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини