Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За участь у держзакупівлях російських і білоруських компаній, що перебувають під санкціями, пропонують встановити кримінальну відповідальність

Реклама

У Бюро економічної безпеки України виступили з ініціативою заборони участі у публічних закупівлях товарів, робіт і послуг компаній, власниками яких є резиденти з російської федерації та республіки білорусь, а закупівлі, які вже проведені - анулювати.

На основі аналітичної інформації та звернення БЕБ до Кабінету Міністрів народні депутати України виступили із законодавчою ініціативою внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо забезпечення виконання окремого виду спеціальних економічних та обмежувальних заходів (санкцій).

Зокрема, заборона брати участь та кримінальна відповідальність за умисне порушення замовниками торгів вимог законодавства про закупівлі передбачена у законопроекті № 7547. Йдеться про порушення законодавчо визначеної заборони підсанкційним особам брати участь у публічних закупівлях товарів, робіт і послуг згідно із законами «Про санкції» та «Про публічні закупівлі». Наразі законопроект №7547 знаходиться на розгляді у Комітеті ВР з питань правоохоронної діяльності.

Нещодавно співробітники БЕБ, у межах здійснення інформаційно-аналітичної роботи, виявили передумови нанесення шкоди економічній безпеці України в результаті участі у публічних закупівлях підприємств, бенефіціарними власниками яких є особи, пов'язані з російською федерацією та республікою білорусь.

Зокрема, аналітики БЕБ встановили, що після початку повномасштабної війни росії з Україною такі підприємства не лише брали участь у закупівлях за рахунок державних коштів, а й ставали їх виконавцями, тобто реалізовували товари чи послуги. Загальна вартість таких закупівель становить 65 млн грн.

А ви впевнені у зв'язках бізнес-партнерів? Перевірити наявність російського і білоруського сліду компаній допоможе CONTR AGENT у LIGA360. Замов сьогодні на вигідних умовах.

За матеріалами Бюро економічної безпеки

Читайте також:

Що передбачає новий Закон про підвищення ефективності санкцій

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини