Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Номери електронних гаманців відповідатимуть міжнародному стандарту IBAN: Нацбанк

Реклама

Національний банк визначив структуру формування номерів платіжних рахунків користувачів та електронних гаманців згідно з вимогами міжнародного стандарту ISO 13616 (далі - стандарт IBAN).

Відповідна постанова Правління НБУ від 26 липня 2022 року № 158 «Про запровадження номера платіжного рахунку користувача та електронного гаманця в Україні» набирає чинності з дня введення в дію Закону «Про платіжні послуги».

Тобто кожен номер платіжного рахунка користувача та електронного гаманця у стандарті IBAN складатиметься з 29 символів (літер і цифр), як і номер банківського рахунку.

Регулятор пояснив, що такий уніфікований підхід до формування всіх видів рахунків, а також електронних гаманців:

  • дасть можливість пришвидшити та автоматизувати проходження платежів в Україні,

  • забезпечить користувачам платіжних рахунків той самий рівень зручності під час здійснення платежів, як і користувачам банківських рахунків.

Номер платіжного рахунка користувача та електронного гаманця обов'язково зазначатиметься в усіх платіжних інструкціях (тобто в розпорядженнях користувача надавачеві послуги про виконання платіжної операції).

Ухвалення Постанови № 158 зумовлене продовженням роботи Національного банку над приведенням власних нормативно-правових актів у відповідність до вимог нового Закону "Про платіжні послуги".

Довідково: Україна взяла на себе зобов'язання щодо імплементації актів законодавства ЄС відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС (ратифікованої Законом від 16 вересня 2014 року № 1678-VII).

Усі трансакції в країнах ЄС обов'язково здійснюються за стандартами, розробленими міжнародними або європейськими органами стандартизації. У контексті переказів одним із таких обов'язкових стандартів є, зокрема, стандарт IBAN.

Із серпня 2019 року банки України формують номер банківського рахунка своїм клієнтам у стандарті IBAN.

За матеріалами Національного банку

Усі ризики для бізнесу - як на долоні з рішенням LIGA360. Юридичні, договірні, майнові та медіа ризики контролюються з єдиного цифрового простору. Спробуй корпоративне рішення LIGA360 прямо зараз.

Читайте також:

Нацбанк уточнив валютне регулювання: банки зможуть продавати більше іноземної валюти

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини