Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Президент відсторонив Ірину Венедіктову від посади Генерального прокурора

Реклама

Володимир Зеленський відсторонив Ірину Венедіктову від посади Генерального прокурора.

Відповідний Указ № 500/2022 Президент підписав 17 липня 2022 року.

Таке рішення Глава держави прийняв відповідно до частини другої статті 11 Закону "Про правовий режим воєнного стану". Зауважимо, що згідно із зазначеною нормою Президент у період дії воєнного стану може прийняти рішення про відсторонення від займаної посади посадової особи, призначення на посаду та звільнення з посади якої віднесено до його повноважень, та покладення на відповідний період виконання обов'язків на іншу особу. Особа, на яку покладається виконання обов'язків відповідно до цієї частини, повинна відповідати вимогам, визначеним законом для зайняття відповідної посади, з урахуванням положень цього Закону.

Цього ж дня Володимир Зеленський Указом № 501/2022 поклав виконання обов'язків Генерального прокурора на Олексія Симоненка.

У вечірньому зверненні 17 липня Президент не оминув увагою цю тему. Зокрема, він зауважив, що «станом на сьогодні зареєстровано 651 кримінальне провадження щодо державної зради та колабораційної діяльності працівників органів прокуратури, органів досудового розслідування, інших правоохоронних органів. У 198 кримінальних провадженнях відповідним особам повідомлено про підозру. Зокрема, понад 60 працівників органів прокуратури та СБУ залишилися на окупованій території та працюють проти нашої держави.

Такий масив злочинів проти основ національної безпеки держави та зв'язки, які зафіксовані між працівниками силових структур України та спецслужбами Росії, ставлять дуже серйозні запитання до відповідних керівників. Кожне з таких питань отримає належну відповідь. Сьогодні я ухвалив рішення про відсторонення від посади Генерального прокурора та про усунення голови Служби безпеки України».

Також Глава держави акцентував увагу на важливості призначення нового керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Юристи й адвокати аналізують законодавство з LIGA360. Найповніша база законодавства й судових рішень в Україні, аналіз на основі штучного інтелекту. До кінця місяця придбай LIGA360: Юрист Професійний зі знижкою 30%.

Читайте також:

ТОП-10 правових подій тижня

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини