Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Володимир Литвин оголосив, що коаліції більше немає

2 березня 2010, 15:37
275
0
Реклама

Голова ВР Володимир Литвин проголосив про відсутність коаліції в парламенті.

Такі свої дії спікер пояснив прийняттям як закон Регламенту Верховної Ради Україниу якому розписана процедура створення коаліції. Зокрема, ст. 61 Регламенту передбачає додаток до коаліційної угоди списків членів депутатських фракцій, що сформували коаліцію, з особистими підписами народних депутатів.

Проте такі списки фракцій існують і зараз. Володимир Литвин тлумачить цю норму статті, очевидно, таким чином, що підписи мають бути не в списках фракцій, а під текстом коаліційної угоди.

Згадана норма існує з 17 лютого 2010 року. До того, тобто до формування тієї коаліції, якою створений нинішній склад уряду, норма взагалі не діяла. Правової норми, яка б передбачала необхідність ще одного підтвердження існуючої коаліції, - ні. Відповідно немає ніякого встановленого законом 10-денного терміну (даного спікером для збору підписів депутатів) для підтвердження існування коаліції.

Зате починаючи з 17.02.2010 повинна застосовуватися при припиненні діяльності коаліції ст. 66 Регламентущо встановлює підстави такого припинення. Серед них немає такої основи, як непідтвердження чисельності складу коаліції на чию-небудь вимогу.

Таким чином, незрозуміло, на підставі чого спікер зажадав підтвердження існування коаліції і саме по них озвученій процедурі, саме в 10-денний термін. Невідомо також, на підставі якої норми закону їм оголошено, що коаліції (яка ще учора визнавалася ним легітимною, а отже, була створена відповідно до закону) більше немає. Навіть якщо розуміти зміст ст. 61 Регламенту так, як це робить глава Верховної Ради, залишається питання про те, з чого б це раптом окремі норми Регламенту придбали зворотну силу?

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини