Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЗЕД

Україна отримала статус кандидата в члени ЄС: що це означає?

Реклама

Лідери Європейського союзу на саміті в Брюсселі підтримали надання статусу кандидата в ЄС для України і Молдови. Про це у Twitter повідомив голова Європейської ради Шарль Мішель.

"Узгоджено! Єврорада щойно ухвалила рішення про надання статусу кандидата в ЄС Україні та Молдові. Історичний момент! Сьогодні - віховий крок на вашому шляху до ЄС. Вітаю Президента України Володимира Зеленського та Президентку Молдови Маю Санду, а також народи України та Молдови. Наше майбутнє - разом!" - йдеться в повідомленні.

Також Шарль Мішель зазначив, що Європейська рада вирішила визнати європейську перспективу Грузії і готова надати їй статус кандидата, як тільки будуть вирішені невирішені пріоритети.

«Ми вітаємо це історичне рішення Євросоюзу, яке фактично означає, що велика родина країн Європейського Союзу бачать Україну членом ЄС. В ці важкі часи ЄС почув народ України та чітко заявив, що наша держава належить до Європи, ми маємо спільне потужне майбутнє, - прокоментувала рішення Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина. - Статус кандидата офіційно запускає процес набуття Україною членства в ЄС. Ми вже активно працюємо над подальшими кроками та реформуванням країни попри війну, аби не втрачати темпи нашої інтеграції».

Урядовець зазначила, що подальша підготовка до членства передбачатиме завершення всеохопної трансформації всіх сфер, що створюватиме умови, коли країна житиме за принципами Євросоюзу та його законами, які спрямовані на захист кожного громадянина та бізнесу. Це започаткує умови для наближення рівня життя, добробуту та правового захисту українців, як в інших країнах ЄС. У цьому Україну постійно підтримуватиме Єврокомісія, надаючи необхідну консультаційну та іншу допомогу.

Окрім того, статус кандидата відкриває можливості отримання фінансової допомоги у трансформації суспільства, правової системи та економіки на шляху до членства в ЄС, а також триматиме євроінтеграційні реформи країни у пріоритеті.

"Так, Україні буде доступна фінансова допомога для країн, які готуються для вступу до ЄС (Інструмент передвступної допомоги, IPA). Така допомога може надаватись через гранти, інвестиції або як технічна допомога. Кандидатство також відкриває для України участь у програмах та ініціативах Євросоюзу", - йдеться в повідомленні на Урядовому порталі.

Читайте також: Вступ України до ЄС: переваги для громадян та бізнесу

Європарламент закликав надати Україні статус кандидата в ЄС "невідкладно"

Що дасть Україні статус кандидата у члени ЄС?

Європейський Союз скасував мита на українські товари: Мінекономіки

Типові шаблони договорів англійською мовою - тепер у Contractum в LIGA360. В умовах воєнного стану ми розширили функціонал договірної роботи, що стане у пригоді українським бізнесам. Спробуйте вже сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини