Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк уточнив обмеження на транскордонні операції громадян

Реклама

Національний банк України уточнив обмеження на транскордонні операції громадян з метою запобігання непродуктивному відтоку капіталу з країни в умовах воєнного стану. Про це повідомила прес-служба регулятора.

Відповідні зміни унесені постановою Правління НБУ від 20 квітня 2022 року № 78 Про внесення змін до постанови Правління НБУ від 24 лютого 2022 року № 18".

Так, фізичні особи матимуть змогу купувати активи, які безпосередньо конвертуються (обмінюються) на грошові кошти та належать до операцій «quasi cash», використовуючи лише власну іноземну валюту, у межах ліміту 100 тис. грн на місяць (в еквіваленті). Відповідний ліміт також поширюється на транскордонні P2P-перекази.

Зазначені вище безготівкові операції дозволено здійснювати з використанням платіжних карток, емітованих до рахунків, що відкриті в іноземній валюті.

До операцій «quasi cash» належать,зокрема:

  • поповнення електронних гаманців, брокерських або форекс-рахунків;

  • оплата дорожніх чеків;

  • купівля віртуальних активів.

"Водночас із метою підтримки вимушених переселенців з України Національний банк визначив, що фізичні особи також мають змогу в межах окремого ліміту у 100 тис. грн на місяць здійснювати транскордонні Р2Р-перекази з рахунків, відкритих у банках у національній валюті. Однак, здійснення операцій «quasi cash» із відповідних рахунків тимчасово заборонено", - йдеться в повідомленні НБУ.

Зазначається, що впроваджені зміни не стосуються використання платіжних карток за кордоном та в Україні для розрахунків із метою оплати вартості товарів, робіт та послуг, які можуть здійснюватися без обмежень.

Читайте також: Нацбанк затвердив засади грошово-кредитної політики на період воєнного стану

НБУ визначив порядок дій банків під час зарахування готівкових коштів на рахунки фізосіб на суму понад 400 тис. грн

Отримай якісну аналітику в умовах воєнного стану. Видання LIGA ZAKON надаються зі знижкою 10% при оплаті від 6 місяців. Інтербух, БУХГАЛТЕР&ЗАКОН, ЮРИСТ&ЗАКОН, ВІСНИК МСФЗ - передплачуй видання прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини