Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Земельні відносини в умовах воєнного стану: визначено 5 ключових змін

Реклама

13 квітня відбувся вебінар «Земельні відносини в умовах воєнного стану», під час якого представники Міністерства аграрної політики та продовольства, Комітету з питань аграрної та земельної політики Верховної Ради України, Держгеокадастру, експерти USAID АГРО розповіли про регулювання земельних відносин в Україні в умовах воєнного стану, про новели законодавства (Закон № 2145-IX) тощо.

Зокрема, зазначалося, що виникла гостра потреба в ухваленні Закону № 2145-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану». З моменту війни в Україні призупинили роботу практично всі електронні державні реєстри - тож було вкрай важливо забезпечити сталу роботу в сільському господарстві в умовах воєнного стану: дотримуючись закону, але позбувшись усіх зайвих бюрократичних процедур.

Експерти представили п'ять ключових новел Закону № 2145-IX щодо забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану, мета якого - кардинально спростити і пришвидшити управлінські рішення про отримання земельних ділянок та реєстрації прав на них в умовах воєнного стану.

1. Автоматичне поновлення договорів

Усі договори щодо передачі у користування земель сільськогосподарського призначення, термін дії яких закінчився після введення в Україні 24 лютого 2022 р. воєнного стану, вважаються поновленими на 1 рік без волевиявлення сторін таких договорів і внесення відомостей про поновлення договору до Державного реєстру речових прав.

2. Замість державної реєстрації прав - державна реєстрація договорів

Оскільки в умовах воєнного стану функціонування Державного реєстру речових прав є обмеженим, то замість державної реєстрації прав запроваджена державна реєстрація договорів про використання земель. Державна реєстрація таких договорів здійснюється районними військовими адміністраціями у Книзі державної реєстрації землеволодінь і землекористувань в умовах воєнного стану. Права оренди та інші права на землю виникають з моменту проведення державної реєстрації відповідних договорів.

3. Землі, які передаються в оренду агровиробникам за цим Законом

На період дії воєнного стану органи виконавчої влади та місцевого самоврядування можуть передавати в оренду для виробництва продовольчої продукції: сільськогосподарські земельні ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва державної та комунальної власності, земельні ділянки, що залишилися у колективній власності, та нерозподілені і невитребувані земельні частки (паї).

4. Надання постійним землекористувачам та емфітевтам права передавати належні їм на зазначених правах сільськогосподарські землі державної і комунальної власності в оренду

Особи, яким належать сільськогосподарські земельні ділянки державної та комунальної власності на праві постійного користування, крім державних і комунальних підприємств, установ та організацій, а також на праві емфітевзису, можуть передавати такі земельні ділянки в оренду на строк до одного року для виробництва продовольчої продукції.

5. Надання орендарям і суборендарям сільськогосподарських земель права передавати належні їм права оренди та суборенди іншим агровиробникам

Особи, які володіють сільськогосподарськими земельними ділянками всіх форм власності на праві оренди або на праві суборенди, можуть передавати такі права іншим особам строком на 1 рік без згоди власників таких ділянок на підставі договору про передачу права землекористування.

За матеріалами Мінагрополітики

Маєш питання щодо умов воєнного стану? Замов LIGA360 зі знижкою 40%. Отримуй аналітику й консультації з гарячих тем: податки, облік, мито, ліцензії, виплати, алгоритми дій для бізнесу.

Читайте також:

Важливі аналітичні матеріали стосовно воєнного стану в Україні

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини