Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк дозволив банкам продавати населенню готівкову іноземну валюту

Реклама

Нацбанк з 14 квітня 2022 року дозволив банкам продавати готівкову іноземну валюту населенню. Про це повідомила прес-служба регулятора.

"Очікується, що відновлення продажу готівкової валюти банками сприятиме зменшенню можливостей для функціонування ринку нелегальних валютообмінних операцій та відповідно зниженню ризиків для громадян", - йдеться в повідомленні.

Водночас для запобігання тиску на валютний ринок НБУ передбачив, що уповноважена установа може здійснювати продаж готівкової валюти клієнтам у межах різниці між загальними обсягами купленої нею готівкової іноземної валюти та проданої. Така різниця розраховуватиметься, починаючи з 13 квітня 2022 року.

Додатково Національний банк визначив особливості встановлення курсів готівкових валют для операцій уповноважених установ із клієнтами. Зокрема, встановлено, що курс продажу готівкової валюти уповноваженими установами:  

  • може відхилятися не більше ніж на 10% від офіційного курсу НБУ на день здійснення операції;

  • не має бути нижчим за офіційний курс НБУ на день здійснення операції.

Прес-служба Нацбанку звернула увагу, що продаж безготівкової валюти банками клієнтам-фізичним особам і надалі заборонений, крім виключень, визначених постановою №18 від 24 лютого 2022 року (зі змінами).

Крім того, для недопущення неконтрольованого виведення капіталу за кордон Національний банк заборонив банкам достроково погашати кредити, отримані ними від нерезидентів.

Читайте також: НБУ визначив порядок дій банків під час зарахування готівкових коштів на рахунки фізосіб на суму понад 400 тис. грн

Працюєте з договорами в умовах воєнного стану? Спробуйте функціонал Contractum в LIGA360. Типові шаблони договорів українською та англійською мовами, аналіз тексту договору й перевірка помилок, моніторинг основних сутностей договору. Замовляйте за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини