Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Спори щодо конференцій адвокатів мають вирішуватися в позасудовому порядку: практика ВС

Реклама

27 січня 2022 року повідомлено про те, що до Окружного адміністративного суду міста Києва надійшла позовна заява Ради адвокатів Києва через низку рішень Ради адвокатів України, у тому числі щодо неправомочності КДКА м. Києва. Позивач просить встановити відсутність у Ради адвокатів України повноважень перевіряти, оцінювати та впливати на рішення конференцій адвокатів регіонів, у тому числі конференції адвокатів міста Києва, надання їм оцінки, визнання або невизнання їх законними та прийняття рішень, які можуть їх змінювати, скасовувати або вважати такими, що не набули юридичного значення, тощо.

Національна асоціація адвокатів України нагадала, що 6 травня 2020 року Велика Палата Верховного Суду у справі № 160/9696/18 зробила правовий висновок про те, що спори щодо питань проведення конференції адвокатів мають розв'язуватись в позасудовому порядку.

Так, у разі виникнення спору між адвокатами щодо порядку денного конференції адвокатів, місця її проведення, обрання голови та членів ради адвокатів регіону, обрання делегатів на з'їзд адвокатів України; визначення кількості членів кваліфікаційної і дисциплінарної палат КДКА, обрання голови та членів КДКА, затвердження штатного розпису і кошторису ради адвокатів регіону, кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури; розгляду та затвердження звіту ради адвокатів регіону, представництва делегатів на конференції адвокатів регіону, порядку формування делегацій адвокатів на цей форум, організаційного, методичного, інформаційного забезпечення ведення та контролю за внесенням відомостей до ЄРАУ, інших правовідносин, що стосуються внутрішньостатутної діяльності цієї організації, такі спори можуть чи мають розв'язуватися в позасудовому порядку.

Більше того, 24 червня 2021 року Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного цивільного суду у цивільній справі № 758/733/18, розглядаючи спір щодо скасування низки рішень Ради адвокатів України:

  • щодо питань, які виникли у зв'язку з проведенням Конференції адвокатів м. Києва 06.08.2016 року, та про визнання такими, що не мають юридичних наслідків, рішення конференції адвокатів міста Києва;

  • щодо питань, які виникли у зв'язку з проведенням Конференції адвокатів м. Києва 05.11.2016 року та про визнання такими, що не мають юридичних наслідків, рішення конференції адвокатів міста Києва;

  • щодо питань, які виникли у зв'язку з проведенням зібрання адвокатів під назвою звітно-виборчої конференції адвокатів міста Києва 28.01.2017 та про визнання такими, що не мають юридичних наслідків, рішення конференції адвокатів міста Києва,

посилаючись саме на рішення Великої Палати Верховного Суду у справі № 160/9696/18 (постанова від 6 травня 2020 року, провадження № 11-978апп19), суд скасував попередні рішення та закрив провадження у справі із посиланням на відсутність юрисдикції цивільних судів та компетенції судів інших юрисдикцій на вирішення таких спорів.

Наразі в ОАСК вирішується питання про відкриття провадження.

Як адвокату професійно зростати й стежити за змінами? З цифровим рішенням LIGA360: АДВОКАТ НААУ. У рішенні ви зможете переглянути навчальні продукти ВША у межах встановленого НААУ річного обсягу залікових балів, читати експертні матеріали, аналізувати законодавство й готуватися до судових засідань. Оцініть усі переваги робочого простору LIGA360: АДВОКАТ НААУ.

Читайте також:

Позов Ради адвокатів м. Києва до Ради адвокатів України: ОАСК вирішує питання відкриття провадження

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини