Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Військовий облік для жінок: що варто знати?

Реклама

Міноборони затвердило Перелік спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов'язаних. Відповідний наказ № 313 від 11.10.2021 набув чинності 17 грудня.

Загалом, до цього списку потрапило 35 фахових напрямків та сотні професій. Тут є не лише технічні чи інженерні спеціальності. Тепер на військовий облік мають стати працівниці сфер музичного та сценічного мистецтва, апарату органів судової влади, музеєзнавства, бібліотекознавства, журналістики, реклами та зв'язків з громадськістю, соціальні працівниці, мистецтвознавиці та літературознавиці.

Про нововведення щодо військового обліку жінок розповіла Надія Адамович, завідувач сектору Іваничівське бюро правової допомоги відділу надання правової допомоги Володимир-Волинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Вона зазначила, що жінки перебували на військовому обліку і раніше, але це стосувалося обмеженого кола професій, як-от лікарі, жінки-військовослужбовці запасу. На даний час військовому обліку підлягають 35 фахових напрямків, кожен із яких представляє десятки окремих спеціальностей господарської діяльності.

"Варто зазначити, що військовий облік та призов на військову службу - це різні речі. Основне завдання військового обліку - це своєчасне виявлення всіх громадян призовного віку, які проживають на території, що обслуговує військовий комісаріат, визначення їх кількості та якісної характеристики, забезпечення організованого проведення чергових призовів громадян на строкову військову службу, здійснення контролю за виконанням громадянами України Закону України «Про загальний військовий обов'язок і військову службу»", - йдеться в роз'ясненні.

Хто з жінок підлягає військовому обліку?

Військовому обліку підлягають усі жінки у віці від 18 до 60 років, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міністерством оборони України, та придатні до проходження військової служби за станом здоров'я та віком.

Алгоритм постановки на облік жінок

Такий алгоритм нічим не відрізняється від діючого на січень 2022 року алгоритму постановки на військовий облік чоловіків. Зокрема, у територіальному центрі комплектування пишеться заява, надаються копії документів про особу, освіту, роботу, сімейний стан. Якщо особа підлягає взяттю на військовий облік, її спрямують на медкомісію, яка визначає придатність до військової служби.

"Тобто для постановки на військовий облік жінкам, професія яких передбачена переліком, необхідно до кінця 2022 року особисто з'явитись до військового комісаріату за місцем реєстрації та надати відповідні документи, а також пройти медичну комісію, яка встановлюватиме придатність до військової служби", - йдеться в роз'ясненні.

Військово-облікова спеціальність визначається не лише дипломом, але й записом у трудовій книжці - досвідом роботи та КВЕД фізичної особи-підприємця. Остаточно приналежність до військово-облікової спеціальності визначається у територіальному центрі комплектування (військкоматі).

Читайте також: Військовий облік для жінок в Україні: Міноборони надало роз'яснення щодо затвердженого переліку професій

Міноборони роз'яснило деякі питання щодо змін у військовому обліку жінок

Стикнулися з незвичною правовою ситуацією? Відповідь знайдете на ІТ-платформі LIGA360. Покрокові алгоритми дій, судова практика, свіжа аналітика лідерів галузі. Подробиці за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини