Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Військовий облік для жінок в Україні: Міноборони надало роз'яснення щодо затвердженого переліку професій

Реклама

Міноборони затвердило Перелік спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов'язаних. Відповідний наказ № 313 від 11.10.2021 набув чинності 17 грудня.

Наказ ухвалено відповідно до вимог: 

Що передбачено Законом "Про військовий обов'язок і військову службу"?

Жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міністерством оборони України, та придатні до проходження військової служби за станом здоров'я та віком, беруться на військовий облік військовозобов'язаних (ч. 11 ст. 1 Закону).

Відповідно до ч. 12 ст. 1 Закону, жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу чи залучені для виконання робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час. У мирний час жінки можуть бути прийняті на військову службу та службу у військовому резерві тільки в добровільному порядку (за контрактом).

Жінки виконують військовий обов'язок на рівних засадах із чоловіками (за винятком випадків, передбачених законодавством з питань охорони материнства та дитинства, а також заборони дискримінації за ознакою статі), що включає прийняття в добровільному порядку (за контрактом) та призов на військову службу, проходження військової служби, проходження служби у військовому резерві, виконання військового обов'язку в запасі та дотримання правил військового обліку (ч. 12 ст. 1 Закону).

Сьогодні, 23 грудня, відбувся брифінг щодо роз`яснення положень наказу МОУ №313 про перелік професій для жінок та перебування їх на військовому обліку.

На брифінгу підкреслили, що взяття на військовий облік жінок-військовозобов'язаних - це не призов на військову службу. Також зазначили, що жінок не призивають до військової служби без їх згоди.

Заплановано провести відповідний облік до кінця 2022 року.

"До кінця 2022 року жоден керівник підприємства, установи, організації, де працюють жінки, які мають стати на військовий облік, а також самі жінки, які мають ставати на військовий облік до цього часу однозначно не будуть притягуватися до жодної відповідальності. Тобто адміністративні санкції територіальних центрів комплектування до них застосовуватися не будуть", - зазначили на брифінгу.

Стикнулися з незвичною правовою ситуацією? Відповідь знайдете на ІТ-платформі LIGA360. Покрокові алгоритми дій, судова практика, свіжа аналітика лідерів галузі. Подробиці за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини