Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Перевірка документів поліцією та затримання: що варто знати кожному

Реклама

Бувають випадки, коли особа прямує по вулиці у своїх справах, а її зупиняє поліцейський. У яких випадках поліцейські можуть зупинити людину на вулиці та вимагати документи, що підтверджують особу, і чи мають право працівники поліції затримати особу, яка нічого не порушує, але у якої відсутні з собою особисті документи? У Координаційному центрі з надання правової допомоги надали відповідну консультацію.

У яких випадках можуть затримати особу працівники поліції?

Адміністративне затримання особи допускається з метою:

  • припинення адміністративних правопорушень;

  • коли вичерпано інші заходи впливу;

  • встановлення особи;

  • складення протоколу про адміністративне правопорушення у разі неможливості складення його на місці вчинення правопорушення, якщо складення протоколу є обов'язковим;

  • забезпечення своєчасного і правильного розгляду справ та виконання постанов по справах про адміністративні правопорушення.

При цьому про адміністративне затримання обов'язково складається протокол.

А на який строк можуть затримати особу?

Адміністративне затримання особи, яка вчинила адміністративне правопорушення, може тривати не більш як три години. Осіб, які порушили правила обігу наркотичних засобів і психотропних речовин, може бути затримано на строк до трьох годин для складення протоколу, а в необхідних випадках для встановлення особи, проведення медичного огляду, з'ясування обставин придбання вилучених наркотичних засобів і психотропних речовин та їх дослідження - до трьох діб з повідомленням про це письмово прокурора протягом двадцяти чотирьох годин з моменту затримання.

Чи можуть затримати особу, яка нічого не порушувала, але перебувала на вулиці без особистих документів?

Виходячи із норм постанови Кабінету Міністрів від 9 грудня 2020 року № 1236 на період дії карантину, пов'язаного з поширенням коронавірусної інфекції, заборонено перебування на вулицях без документів, що посвідчують особу. Тому якщо особа знаходиться на вулиці без такого документа, це може розцінюватись як порушення, і в особи може бути відповідальність за статтею 44-3 КУпАП «Порушення правил щодо карантину людей».

Але з іншої сторони, якщо брати до уваги норми Закону «Про Національну поліцію», то там чітко передбачено, у яких випадках працівники поліції можуть перевіряти документи особи, а саме:

1) якщо особа володіє зовнішніми ознаками, схожими на зовнішні ознаки особи, яка перебуває в розшуку, або безвісно зниклої особи;

2) якщо існує достатньо підстав вважати, що особа вчинила або має намір вчинити правопорушення;

3) якщо особа перебуває на території чи об'єкті зі спеціальним режимом або в місці здійснення спеціального поліцейського контролю;

4) якщо в особи є зброя, боєприпаси, наркотичні засоби та інші речі, обіг яких обмежений або заборонений, або для зберігання, використання чи перевезення яких потрібен дозвіл, якщо встановити такі права іншим чином неможливо;

5) якщо особа перебуває в місці вчинення правопорушення або дорожньо-транспортної пригоди, іншої надзвичайної події;

6) якщо зовнішні ознаки особи чи транспортного засобу або дії особи дають достатні підстави вважати, що особа причетна до вчинення правопорушення, транспортний засіб може бути знаряддям чи об'єктом вчинення правопорушення.

Які права має особа, до якої застосовано адміністративне затримання?

Під час складання протоколу про адміністративне затримання посадова особа, що здійснює адміністративне затримання, роз'яснює особі, яка вчинила адміністративне правопорушення, її права, передбачені статтями 55, 56, 59, 63 Конституції та ст. 268 КУпАП.

Зокрема, затриманому роз'яснюються його права, такі як:

  • знайомитися з матеріалами справи, давати пояснення, подавати докази, заявляти клопотання, при розгляді справи користуватися юридичною допомогою, виступати рідною мовою і користуватися послугами перекладача, якщо не володіє мовою, якою ведеться провадження;

  • оскаржити постанову по справі (ст. 268 КУпАП).

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 14 Закону «Про безоплатну правову допомогу» особи, до яких застосовано адміністративне затримання, мають право на правові послуги, що полягають у:

  • здійсненні представництва їх інтересів в судах, інших державних органах (зокрема, органах внутрішніх справ), органах місцевого самоврядування, перед іншими особами;

  • складенні документів процесуального характеру.

Саме тому якщо працівники поліції хочуть перевірити ваші документи, вимагайте, щоб вам пояснили, у зв'язку з чим до вас застосовується такий превентивний захід, адже просто так це робити не можна.

Новий рік - новий рівень адвокатської практики. Тільки до 14 січня придбайте рішення LIGA360: Адвокат НААУ за святковими цінами. Переглядайте навчальні заходи ВША й отримуйте залікові бали, користуйтеся найповнішою базою судових рішень та законодавства. Дізнавайтеся про спеціальні умови за посиланням.

Читайте також:

Введено в дію Закон про електронний обіг документів у кримінальному процесі

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини