Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Що робити, якщо кредит не брав, а турбують колектори: алгоритм дій

22 листопада 2021, 16:00
21907
0
Реклама

В Донецькому та Запорізькому місцевих центрах БПД роз'яснили, що робити, якщо кредит не брав, а турбують колектори.

"Сьогодні поширені так звані “миттєві кредити”. Вулиці великих та малих міст по всій країні усіяні вивісками “Кредит під 0%”, “Врятуємо від фінансової кризи”, “Перекредитуємо на вигідних умовах” та інші. Та деякі громадяни, скориставшись даною послугою, опиняються у борговій ямі. Згодом, їх та їх близьких починають турбувати так звані «колектори”, надсилати листи с погрозами, телефонувати вдень і вночі з вимогою сплатити борг", - розповідають в центрах БПД.

Якщо колектори вдаються до погроз, цілодобових дзвінків Вам та членам родини, використовують образливі та лайливі слова у повідомленнях тощо, обов'язково  потрібно зафіксувати порушене право:

  • зробити скріншоти екрану  СМС-повідомлень з погрозами та журналу дзвінків;

  • записати телефонну розмову з колектором.

Після чого потрібно звернусь до правоохоронних органів.

Як заповнити договір швидко та без помилок? Спробуйте систему CONTRACTUM у LIGA360. Заповніть мінімум полів з датами та сумами, та завантажте готовий договір. Також система автоматично підставить реквізити сторін. Деталі за посиланням.

Але що робити, якщо взагалі кредит не брав, а турбують колектори?

Як захиститися від погроз чи нав'язливих дзвінків - розповідає Вікторія Донцова, фахівець Бердянського місцевого центру правової допомоги.

За її словами, для початку потрібно звернутись до Бюро кредитних історій.

"Кожна особа має право один раз на рік отримати безкоштовно інформацію про свою кредитну історію. Перелік зареєстрованих в Україні кредитних історій міститься в Єдиному реєстрі бюро кредитних історій", - пояснила вона.

Відповідно до відомостей, отриманих з Бюро кредитних історій є два шляхи вирішення проблеми.

Якщо кредитна історія порожня

Потрібно звернутись до фінансової компанії, що Вас турбує із запереченням проти обробки своїх персональних даних. Якщо письмову вимогу не задовольнили і колектори продовжують турбувати, потрібно звернутись до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини через онлайн-приймальню або на поштову адресу.

Якщо в кредитній історії наявна інформація про кредит, який Ви не брали

Потрібно звертатись до даного банку (фінансової установи) із письмовою заявою про розірвання кредитного договору та про надання завірених належним чином копій договору про надання споживчого кредиту. Далі потрібно буде звернутись до правоохоронних органів із заявою про те, що на Ваше ім'я було незаконно оформлено кредит та використано персональні дані. Інформацію про дане правопорушення слідчий поліції повинен внести в Єдиний реєстр досудових розслідувань. Порушене право вирішується в кримінальному провадженні або через звернення до суду із заявою про визнання договору про надання кредиту недійсним.

Як найефективніше підготуватись до судового засідання? З IT-рішенням Liga360: Юрист. Знайдіть судові рішення за темами, які цікавлять саме вас. У системі доступні зручні фільтри за регіонами, інстаціями, судами та навіть іменами суддів. Ви можете оцінити свій шанс на перемогу, завантаживши позовну заяву. Спробуйте Liga360 прямо зараз.

"Для тих, хто планує брати кредит, запам'ятайте, що кредитів під 0% не буває, а комісія та штрафи у разі прострочення можуть коштувати Вам значної суми", - зазначили в центрі.

Перш ніж  оформити кредит, спеціалісти БПД рекомендують:

  • перевірити на сайті Національного банку України чи офіційно зареєстрована фінансова установа (це можна зробити за посиланням kis.bank.gov.ua);

  • уважно ознайомитись з графіком погашення обов'язкових платежів та з порядком нарахуання відсоткової ставки (дуже часто у рекламі  відсоткова ставка складає 1-2%, найчастіше це вартість за день користування, тому ставка за місяць може сягати 60% і більше);

  • уважно прочитайте умови договору у ньому можуть бути вказані особливі умови нарахування відсотків та додаткові платні послуги (якщо укладаєте кредит онлайн, даний договір повинен бути в публічному доступі на сайті фінансової установи).

Тільки до 25 листопада отримайте спеціальну пропозицію на корпоративне рішення LIGA360 до 30-річчя LIGA ZAKON.

Читайте також: Як закрити банківську картку, щоб не влізти в борги: роз'яснення ФГВФО

Небанківські фінустанови розкриватимуть клієнтам більше інформації

Велика Палата ВС роз'яснила, коли не застосовується презумпція невинуватості

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини