Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Відповідальність за ігнорування адвокатських запитів хочуть посилити

15 листопада 2021, 12:00
3154
0
Реклама

Національна асоціація адвокатів України направила до голови Комісії з питань правової реформи при Президентові пропозиції змін до законодавства, щоб гарантувати належну реалізацію права адвоката на отримання інформації за адвокатським запитом.

Про це розповіла Голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова під час XI Міжнародної науково-практичної конференції «Адвокатура: минуле, сучасність та майбутнє» в Національному університеті «Одеська юридична академія», повідомляє пресслужба НААУ.

Зокрема, НААУ пропонує на рівні закону:

- збільшити до шести місяців строк накладення адміністративного стягнення за правопорушення у виді неправомірної відмови в наданні інформації, несвоєчасне або неповне надання інформації, надання інформації, що не відповідає дійсності, у відповідь на адвокатський запит;

- збільшити штраф для посадових осіб за вищевказані правопорушення та встановити їх на рівні від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

- виключити з переліку документів, які додаються до адвокатського запиту, засвідчену копію свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю, оскільки інформацію про адвоката можна отримати у Єдиному реєстрі адвокатів України;

- обмежити доступ адвоката лише до таємної інформації;

- встановити, що якщо адвокатський запит передбачає отримання інформації з обмеженим доступом і законодавство містить вимогу щодо дозволу на її надання від відповідної особи, вказана інформація надається адвокату за наявності такого дозволу;

- передбачити, що якщо адвокатський запит передбачає отримання документа, що містить інформацію, яку не може бути надано відповідно до вимог законодавства, адвокату надається документ з тією інформацією, доступ до якої не є обмеженим.

Голова НААУ, РАУ зосередила увагу на порушенні прав і гарантій адвокатів, що залишається великим викликом для незалежної адвокатської діяльності. Так, лише за III квартал 2021 року Рада адвокатів Київської області здійснила 32 виїзди на обшуки і затримання колег, 14 з таких виїздів здійснені на затримання і обшуки адвокатів, які проводилися у порушення закону, за яким рада адвокатів регіону має бути повідомлена заздалегідь про заплановані процесуальні дії. У столиці в III кварталі було 25 виїздів до адвокатів, яких обшукували чи затримували.

«Якщо не буде посилено кримінальне законодавство в частині відповідальності осіб, які посягають на гарантії адвокатської діяльності, ми і надалі будемо знаходитись в такому становищі», - підкреслила Лідія Ізовітова.

За статистикою, у III кварталі 2021 року адвокати направили 436 звернень до рад адвокатів регіонів про відмову у наданні інформації на адвокатський запит.

Як адвокату НААУ обрати цифрове рішення для роботи? З LIGA360: Адвокат НААУ можна отримати саме той пакет інструментів, що відповідає вашому напряму діяльності й обсягу завдань. Базовий доступ до судової практики й законодавства чи максимум можливостей аналізу? Знайдіть свій тариф за посиланням.

Тільки до 25 листопада отримайте спеціальну пропозицію на корпоративне рішення LIGA360 до 30-річчя LIGA ZAKON.

Читайте також:

ІТ-система для успішної роботи адвоката LIGA360:АДВОКАТ НААУ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини