Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Володимир Зеленський підписав Закон про спеціальний статус НАБУ

9 листопада 2021, 13:05
3691
1
Реклама

Президент Володимир Зеленський підписав Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо приведення статусу Національного антикорупційного бюро України у відповідність з вимогами Конституції України» № 1810-ІХ(законопроект № 5459-1), який ВР ухвалила 19 жовтня 2021 року.

Раніше ми писали: Верховна Рада визначила спеціальний статус НАБУ і привела його у відповідність до Конституції

Цілями документу є усунення суперечності між Конституцією України та Законом України «Про Національне антикорупційне бюро України», а також забезпечення гарантії незалежності для Національного бюро.

Законом визначено статус Національного антикорупційного бюро України як центрального органу виконавчої влади зі спеціальним статусом.

Закон визначає повноваження Кабміну щодо призначення на посаду директора Національного антикорупційного бюро та звільнення його виключно за наявності встановлених цим документом підстав.

Законом закріплено, що до складу комісії з проведення конкурсу на зайняття посади директора НАБУ входять шість осіб, три з яких визначає Уряд, а інші три особи - Уряд на підставі пропозицій міжнародних та іноземних організацій, які, відповідно до міжнародних або міждержавних угод, протягом останніх трьох років до дня завершення строку повноважень директора НАБУ або до дня дострокового припинення його повноважень надавали Україні міжнародну технічну допомогу у сфері запобігання та протидії корупції.

Відповідно до Закону, вимоги Кабінету Міністрів до формування структури апарату центрального органу виконавчої влади не поширюються на НАБУ.

У документі також визначені засади організації та проведення зовнішньої незалежної оцінки (аудиту) ефективності діяльності Національного бюро, яку щороку здійснює відповідна комісія.

Закон набирає чинності на наступний день після опублікування.

Читайте також: Невиконання запитів НАБУ: неоднозначність судової практики

Стикнулися з незвичною правовою ситуацією? Відповідь знайдете в Інформаційно-правових системах ЛІГА:ЗАКОН. Покрокові алгоритми дій, судова практика, свіжа аналітика лідерів галузі. Замовляйте доступ прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини