Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Захист адвокатів у межах кримінального процесу можуть посилити: зареєстровано законопроект

Реклама

22 жовтня 2021 року група народних обранців (Т. Тарасенко та ін.) зареєструвала в Парламенті законопроекти № 6206 та 6207 про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів щодо посилення авторитету адвокатури.

Усі законопроекти з пояснювальними записками до них можна знайти в модулі "Законопроекти" ІПС ЛІГА:ЗАКОН.

1. У законопроекті № 6206 запропоновано встановити, що слідчі органи Державного бюро розслідувань здійснюватимуть досудове розслідування кримінальних правопорушень, вчинених адвокатами, право на заняття адвокатською діяльністю яких не зупинене.

Також передбачено доповнити Кримінальний процесуальний кодекс новою статтею 482-3 «Особливості порядку притягнення до кримінальної відповідальності, затримання, обрання запобіжного заходу, проведення слідчих (розшукових) та негласних слідчих (розшукових) дій стосовно адвоката».

Відповідно до положень цієї пропонованої статті відомості, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення адвокатом, вносяться до Єдиного реєстру досудових розслідувань Генеральним прокурором (особою, що виконує обов'язки Генерального прокурора) або його заступником у порядку, встановленому КПК.

Клопотання про дозвіл на затримання, обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою чи домашнього арешту, обшук, порушення таємниці листування, телефонних розмов, телеграфної та іншої кореспонденції, а також про застосування інших заходів, у тому числі негласних слідчих (розшукових) дій, що відповідно до закону обмежують права і свободи адвоката, розгляд яких віднесено до повноважень слідчого судді, мають бути погоджені Генеральним прокурором (особою, що виконує обов'язки Генерального прокурора) або його заступником.

Розгляд таких клопотань здійснює слідчий суддя апеляційного суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування, а в кримінальних провадженнях щодо злочинів, віднесених до підсудності Вищого антикорупційного суду, - слідчий суддя ВАКС.

Такі клопотання, крім застосування негласних слідчих (розшукових) дій, розглядаються за обов'язкової участі представника ради адвокатів регіону, у якому здійснює свою діяльність адвокат. Слідчий суддя зобов'язаний завчасно, але не менше як за три години до початку, повідомити раду адвокатів регіону, у якому здійснює свою діяльність адвокат, про розгляд зазначеного клопотання, крім клопотання про застосування негласних слідчих (розшукових) дій або обшуку.

Якщо представник ради адвокатів регіону без поважної причини не прибув на судове засідання або не повідомив про причини своєї відсутності, таке клопотання може розглядатися без його участі.

Без дозволу слідчого судді, винесеного на підставі клопотання, погодженого Генеральним прокурором (особою, що виконує обов'язки Генерального прокурора) або його заступником, дозволяється затримання адвоката лише у разі, якщо останнього застали під час вчинення або безпосередньо після вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину, пов'язаного із застосуванням насильства, або такого, що спричинив загибель людини.

Орган або посадові особи, які затримали адвоката, повідомили йому про підозру або застосували до нього запобіжний захід, або здійснили інші слідчі дії (крім обшуку та негласних слідчих (розшукових) дій), зобов'язані негайно, але не пізніше 24 години з моменту вчинення таких дій, повідомити про це раду адвокатів регіону, у якому здійснює свою діяльність адвокат.

У разі вчинення дій, зазначених в абзаці шостому цієї частини, стосовно членів органів адвокатського самоврядування, орган або посадові особи зобов'язані негайно, але не пізніше 24 години з моменту вчинення таких дій, повідомити про це голову ради адвокатів України або його заступника.

Ухвали за результатами розгляду таких клопотань можуть бути оскаржені в апеляційному порядку у випадках, передбачених КПК.

2. Законопроект № 6207 передбачає доповнення статті 27 Кримінального кодексу новою частиною восьмою, відповідно до якої не є співучастю надання адвокатом правової допомоги особі, яка вчинила злочин, з правових питань її діяльності. Адвокати підлягають кримінальній відповідальності лише у випадках, коли вчинене ними діяння містить ознаки іншого кримінального правопорушення.

Також законопроектом запропоновано внести зміни до статті 396 КК, відповідно до яких не підлягатимуть кримінальній відповідальності за заздалегідь не обіцяне приховування злочину члени сім'ї чи близькі родичі особи, яка вчинила злочин, коло яких визначається законом, а також адвокати, які надавали правову допомогу особі, яка вчинила злочин, з відповідних питань.

Оцініть можливості LIGA360 з функціоналом договірної роботи Contractum. Автоматично перевіряйте зміст договорів та пов'язану нормативну базу, зручно систематизуйте всі документи й формуйте тайм-лайн. Дізнавайтеся більше про можливості за посиланням.

Читайте також:

Депутати планують посилити авторитет адвокатури шляхом додаткового обмеження доступу до професії

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини